Na današnji dan: Strankarsko vrenje v Sloveniji

Državni zbor je 12. januarja 1993 izvolil dr. Janeza Drnovška za predsednika slovenske vlade. Dobil je 48 glasov od 90 možnih. Mandatarju je uspelo sestaviti tako imenovano ≫veliko koalicijo≪. Izvoljena je bila nova vlada, za katero je glasovalo 60 poslancev.

Volitve so v naslednjih mesecih precej vplivale na spremembo slovenske strankarske podobe. Nekatere od strank, ki so prišle v parlament, so se kmalu začele cepiti. Tako se je del Zelenih pridružil LDS, enako tudi večji del demokratskih poslancev.

Iz SNS so izstopili nekateri poslanci in ustanovili samostojno poslansko skupino. Podoben proces se je odvijal tudi pri strankah, ki niso prišle v parlament. Del Narodnih demokratov se je kot samostojno krilo pridružil SKD. Nekaj mesecev kasneje je znova izstopil in ponovno ustanovil samostojno stranko, ki se je nazadnje maja 1995 pridružila Pučnikovi SDSS (sedanji SDS). Socialisti so vstopili v LDS, manjše neparlamentarne stranke in poslanci, nekdaj člani SNS, pa so ustanovili Slovensko nacionalno desnico.

Fotografija: Wikipedija

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več