Milena Miklavčič: Gospod poslanec, dober dan

Milena Miklavčič

Spoštovani,

Nikar se ne čudite, če vam takole, javno pišem. Razlog je preprost: vaše besede, da je treba ”iztrebiti vse, ki niso takšni, kot vi”, so me zelo prizadele in ne morem več molčati.

Kar sem jih prebrala, se sprašujem ali se moram na smrt bati, da pridete aprila ponovno na oblast?

Iztrebiti ima kar nekaj sopomenk, ob katerih mi gredo lasje pokonci: uničiti, izgnati, pokončati, zatreti., izkoreniniti. Pregnati, zasužnjiti, poraziti, likvidirati, zradirati, izstradati, pobiti, poklati, ugonobiti, podjarmiti, zastrupiti, disciplinirati, izbrisati, utišati, zažgati, postreliti, zadušiti in druge … sopomenke.

Če želite razumeti, zakaj vam tole pišem, moram začeti od začetka. Zdi se mi prav, da vsaj približno veste, koga boste iztrebili, ko boste mene.

Rojena sem leta 1952. Odraščala sem v času, ko smo na proslavah peli udarne pesmi, kot so bile Na juriš, ne da bi razmišljali o bolj kot ne krvavi vsebini. Kot strastna bralka sem vneto prebirala Toneta Seliškarja in Franceta Bevka, kasneje Toneta Svetino, še danes znam zrecitirati pesem Kurirček Andrejček, Mileta Klopčiča na pamet.

Ata je komaj komaj polnoleten, tako kot mnogi, služil nemško vojsko, enako tudi eden od stricev. O tem, kaj vse je ta doživel, sem pisala tudi v knjigi Ogenj, rit in kače niso za igrače. Preberite si, ne bo vam žal!

Njegov brat je bil partizan, po vojni tudi likvidator. Moral je početi grozne stvari, saj je bilo njegovo življenje peklensko. Zlepa ni bil trezen, pa še takrat so se mu prikazovali tisti, ki jih je surovo in brez vesti spravil na oni svet. Njegove blodnje smo morali poslušati tudi otroci, ko je prišel na obisk. Spominjam se, kako je nekoč zagrabil nož, da nas bo vse poklal. Sredi zime smo skozi kuhinjsko okno poskakali v sneg in se razbežali. Ni bilo prijetno. Danes vem, da ni bil edini od sotrudnikov, ki je težko umrl.

Preberite zapis v celoti tukaj.

Piše Milena Miklavčič

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več