Univerza na Primorskem bo odslej skrbela za piranski akvarij

Piran

V Piranu so včeraj podpisali pogodbo o prenosu Akvarija Piran na Univerzo na Primorskem (UP). Dosedanji upravljavec Gimnazija, elektro in pomorska šola Piran za akvarij zaradi visokih stroškov ni več mogla skrbeti, zato ga je ministrstvo za šolstvo brezplačno preneslo na Univerzo na Primorskem.

Piranski akvarij bo postal del novonastalega Centra znanosti UP, ki bo obsegal štiri enote – poleg akvarija še Arheološki park Simonov zaliv, Hišo znanosti in Izobraževalni center. Kljub dodatni raziskovalni dejavnosti bo akvarij še naprej odprt za javnost po dosedanjem urniku, je obljubila rektorica UP Klavdija Kutnar.

V naslednjih mesecih bodo v akvarij umeščene tudi vsebine univerze, ki so povezane z raziskovanjem morja, večje spremembe v ponudbi pa niso predvidene. “Trenutne uspešne prakse in programe bomo nadgradili z vsebinami, ki jih na UP že leta razvijamo na področju morske biologije. Preko različnih izobraževalnih in projektnih dejavnosti bomo približali delovanje naših raziskovalcev kot tudi študentov z namenom vzpostavitve interdisciplinarnega znanstvenega središča, ki bo hkrati tudi dragoceno stičišče uporabnikov znanj in partnerjev iz lokalnega in širšega okolja,” je še dejala rektorica.

Vsi zaposleni strokovni delavci ostajajo na svojih delovnih mestih in že pripravljajo vse potrebno za prenos opreme. Osnovno delovanje akvarija bo zato potekalo nemoteno, saj je zimsko zaprtje za obiskovalce stalnica delovanja, ko so se zvrstijo nujna vzdrževalna in druga dela.

“Sama nepremičnina skupaj z vso opremo je vredna nekaj čez dva milijona evrov, ministrstvo pa ga je s tem podpisom pogodbe brezplačno preneslo na univerzo,” je v izjavi po podpisu pogodbe povedala ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec in poudarila, da jo veseli, da bo akvarij tudi v prihodnje odprt za obiskovalce.

“Ta odločitev o prenosu akvarija na ravni vlade je odločitev za podporo Centru znanosti Univerze na Primorskem. To je prvi tako razvojno usmerjen center znanosti v državi in ima našo polno podporo, tako kot jo bodo imeli tudi ostali centri znanosti,” je še dejala Kustečeva.

Ministrstvo za šolstvo je v pogodbo zapisalo tudi petletni moratorij, s katerim bi jim morali vrniti akvarij, če upravljanje z njim ne bi bilo primerno.

“Vesel sem, da smo s skupnimi močmi in prizadevanji dosegli najboljšo rešitev za nadaljnje delovanje piranskega akvarija, ki bo v okviru centra znanosti še lepše zasijal kot eden izmed najbolj imenitnih primorskih turističnih biserov,” pa je dejal piranski župan Đenio Zadkovič.

Po podpisu si je ministrica skupaj s sodelavci ogledala akvarij, nato pa pred vhodom vanj skupaj z rektorico Klavdijo Kutnar odkrila table z oznako UP.

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več