Na današnji dan: Rojevanje slovenske pomladi in Slovenska demokratska zveza

V Cankarjevem domu v Ljubljani je bila 11. januarja leta 1989 ustanovna skupščina Slovenske demokratične zveze (SDZ). To je bil prvi korak v slovenski politični pluralizem. Zveza je povezala večino vodilnih slovenskih izobražencev, zlasti književnikov, ki so se zavzemali za politično demokracijo. Več kot 1400 ljudi vseh generacij se je 11. januarja 1989 zbralo v veliki dvorani Cankarjevega doma. Dr. Dimitrij Rupel je bil izvoljen za predsednika. Člani Izvršnega odbora SDZ so postali Janez Janša, Ivan Oman, Veno Taufer, dr. Alojz Križman, dr. Hubert Požarnik, dr. Tomaž Pisanski, dr. Boštjan M. Zupančič in Samo Resnik.

Odzivi na ustanovitev SDZ so bili večinoma burni in izrazito nenaklonjeni. Borčevske organizacije so SDZ celo obtožile, da razbijajo jugoslovansko federacijo. Ne glede na to je gibanje za ustavo dobilo močno politično podporo. Na kasnejšem kongresu v Mariboru je bil za predsednika SDZ izvoljen dr. Hubert Požarnik, njen ‘ustanovni’ predsednik dr. Rupel pa je odšel na daljše študijsko bivanje v ZDA.

SDZ je bila jeseni soustanoviteljica Demosa, Demokratične opozicije Slovenije. Postala je njegova vodilna članica, vendar je na skupščinskih volitvah leta 1900 dobila 9,5 odstotka glasov, to je manj kot Slovenski krščanski demokrati, ki so tako dobili mesto predsednika v slovenski vladi. SDZ je vstopila v vlado Lojzeta Peterleta in dobila več pomembnih ministrskih mest.

Manjšinski liberalnejši del SDZ je pod vodstvom Igorja Bavčarja jeseni 1991 zapustil strankin tretji kongres in ustanovil Demokratsko stranko, večinsko krilo pod vodstvom Rajka Pirnata pa je stranko preimenovalo v Narodno demokratsko stranko – NDS. Večina Bavčarjeve Demokratske stranke se je leta 1994 z nekaterimi drugimi skupinami in Liberalnodemokratsko stranko na Bledu združila v Liberalno demokracijo Slovenije, manjši del pa je nadaljeval samostojno pot kot Demokrati Slovenije pod vodstvom Toneta Peršaka. Pirnatova NDS je najprej sodelovala s Slovenskimi krščanskimi demokrati. Rajko Pirnat se je umaknil, stranka pa se je priključila Socialdemokratski stranki Slovenije.

Fotografija: dr. Dimitrij Rupel/Wikipedija

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več