[Pogovori za boljšo Slovenijo] – KAKO MLADIM VLITI OPTIMIZMA IN VESELJA DO ŽIVLJENJA

Skupaj z ministrom za digitalno preobrazbo Markom Borisom Andrijaničem, direktorjem stanovanjskega sklada RS mag. Črtomirjem Remcem, predsednikom ŠOS-a Andrejem Pirjevcem, novinarjem Petrom Meršetom in podjetnikom Andražem Torijem smo v drugem pogovoru v nizu Pogovorov za boljšo Slovenijo spregovorili o rešitvah, ki so za mlade v Sloveniji v tem času najbolj potrebne.

Potrebujemo več optimizma in posluha za mlade

»Problematika mladih je zelo kompleksno vprašanje. Država mora zagotoviti dobre začetne pogoje za to, da mladi lahko začnejo svojo samostojno pot in razvijajo svojo prihodnost in talente. Potrebujemo več optimizma na več nivojih. Tako bodo mladi razvijali svoje talente in s tem tudi pomagali državi. Poskrbeti je potrebno za pogoje, da mladi čim bolje usklajujejo družinsko in službeno življenje,« je dejal predsednik NSi Matej Tonin.

Poudaril je tudi problem start up podjetij, kjer gre v večini denar v tujino, ali pa so podjetniki prisiljeni odpreti podjetje v tujini.

Andrej Pirjevec je dejal, da je predvsem stanovanjska problematika hud problem mladih. »Sedaj ni več problema pri zaposlitvi, ampak pri stanovanjih. Postelj ni dovolj že v študentskih domovih, samo v Ljubljani čaka na svojo posteljo 3000 študentov, kar povečuje pritisk na trg nepremičnin. Cene pa gredo zato v nebo. Zato smo se v ŠOS-u zavzeli za gradnjo novih študentskih domov in za investicije v najemniški trg,« je dejal.

Dodal je, da so mladi bolj naklonjeni dolgoročni varnosti, je pa med njimi zaznati tudi podjetniški duh. »Ideji o študentskem s.p-ju ne nasprotujemo. Ključno pa je, da študentje kljub odprtju s.p-ja ne zgubijo vseh ugodnosti, ki pridejo s študentskim statusom,« je še dodal.

Od novembra do spomladi na voljo 2000 novih najemnih stanovanj

»Naš fokus so mlade družine in mladi, ki iščejo stanovanja. Od novembra do spomladi bomo aktivirali 2000 novih najemnih stanovanj. Gre za kar veliko številko, kar pa ni dovolj za Ljubljano in Obalo, kjer je največja potreba po stanovanjih. Ta stanovanja smo gradili po vseh 12. statističnih regijah. Digitalizacija in delo od doma bodo naredili to, da bodo ljudje odšli iz centrov v vse regije. V Ljubljani in na obali pa bo potrebno narediti več z davčno in zemljiško politiko,« je dejal mag. Črtomir Remec.

Višje neto plače bi veliko pomenile tudi mladim

Minister za digitalno preobrazbo je dejal, da je razbremenitev plač tisto, kar bi mladim odneslo veliko problemov. »S spremembo zakona o dohodnini bi razbremenili najbolj aktivne na trgu dela. Ponosen sem, da smo s službo vlade za digitalno preobrazbo v zakonodajno proceduro vložili digitalne bone. Digitalni bon rešuje enega hudih problemov naše družbe. S tem zakonom bomo omogočili dostop do naprednih digitalnih sestavin ter do moderne računalniške opreme. Na drugi strani pa bo virtualno pravno okence bo čez nekaj tednov omogočalo kup zadev opraviti, kar z domačega kavča,« je še dejal minister.

Zavzel se je tudi za infrastrukturna povezljivost, ki je ključna za digitalno povezanost. »Vsa gospodinjstva je potrebno opremiti s 5G signalom in širokopasovnim internetom. Preučujemo tudi možnost satelitskega interneta, dokler ne bo širokopasovnega signala,« je dodal.

»V Sloveniji tekmujemo za mlade, ki imajo zelo velik talent in lahko na svojem področju lahko naredijo največ. Pomembno je, da se promovira poklice, ki imajo ozadje v tehnoloških vodah. Nujno je, da se predstavi tudi deklicam, da lahko uspejo v tehnološkem svetu,« je poudaril podjetnik Andraž Tori.

Zavzel se je tudi za nepremičninski davek, saj je po njegovem mnenju logično, da Slovenci tako želimo nepremičnine, če je dohodnina tako zelo obdavčena, nepremičnine pa skoraj nič.

Cilj: Med mladimi ustvariti veselje do življenja

»Treba je urediti pogoje za to, da se bodo družine odločale za večje število otrok. Ne gre samo za finančne, ampak tudi drugačne. Ključno je ustvariti vzdušje za veselje do življenja med mladimi, da to v družbi zopet postane vrednota,« je dejal novinar Peter Merše.

V razpravi pa je pohvalil tudi ukrepe zapisane v vladni program NSi. »Ukrepi NSi gredo v smeri razvoja slovenske družbe. Ni dovolj, da ljudem samo plačujemo ampak, da naredimo vzdušje, v katerem bomo lahko omogočili to željo po boljšem življenju in naredili družini prijazno družbo,« je še dejal.

Vir: Stranka NSi

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več