Minister Tonin o novi telovadnici za vojake

Minister za obrambo Matej Tonin se je včeraj mudil na delovnem obisku pri vodstvu Mestne občine Maribor. Z županom Sašo Arsenovičem in njegovo ekipo sta govorila o aktualnih projektih ministrstva v Mariboru, med drugim o izgradnji nove telovadnice v Vojašnici generala Maistra ter načrtih za posodobitev Izobraževalnega centra Pekre.

Vojašnico generala Maistra v Mariboru namerava država v prihodnjih letih temeljito obnoviti. “Ključna je izgradnja popolnoma nove telovadnice in veseli smo, da nam bo občina pomagala s posebno umestitvijo v občinski prostorski načrt. Ta stvar je za nas strateško pomembna, ker je severovzhod Slovenije tisti, ki daje Slovenski vojski veliko vojakov. Tudi vojaki v Vojašnici generala Maistra si zaslužijo dobre in kvalitetne pogoje za svoje delo in usposabljanje,” je v izjavi za medije po srečanju dejal Tonin.

V Pekrah pa namerava država po besedah ministra postaviti sodoben center za usposabljanje poklicnih in prostovoljnih gasilcev. “Smo v zaključni fazi pridobivanja dodatnih zemljišč, kar nam bo omogočilo izgradnjo takšnega centra,” je dejal. “Takoj ko uredimo zadeve z zemljišči, bomo prišli z idejno zasnovo in jo predstavili županu in mestnemu svetu, da bi s skupnimi močmi ta projekt potisnili naprej,” je dodal.

Vodstvo občine je upalo tudi na sodelovanje ministrstva za obrambo pri zagotovitvi atletske ogrevalne dvorane v Športnem parku Tabor za potrebe Olimpijskega festivala evropske mladine (Ofem), ki ga bo leta 2023 gostil Maribor. Omenjene športne površine so namreč v bližini vojašnice generala Maistra in Kadetnice. A po besedah podžupana Sama Petra Medveda se je to izkazalo za nemogoče, saj takšnih vsebin ni mogoče združevati z vojaškimi.

Bo pa Slovenska vojska po besedah Tonina nudila logistično in tehnično podporo Ofemu, kakršno nudi drugim večjim športnim dogodkom v Sloveniji, kot so tekmovanja v Planici in na Pokljuki. “V infrastrukturnem smislu pa mora stvar urediti občina,” je dejal.

Na občini so po Arsenovičevih besedah zadovoljni. “Izjemno pomembno je, da minister podpira naš največji projekt v letu 2023, to je Ofem, kjer bomo potrebovali tako znanje kot logistiko in tehniko za izvedbo tega velikega dogodka, na katerem pričakujemo 3600 tekmovalcev. To je izjemno pomemben dogodek za celotno Slovenijo,” je dejal župan.

Z ministrom Toninom sta govorila tudi o projektih, ki sodijo v resorje ostalih ministrov iz vrst NSi. Obrambno ministrstvo bo po besedah Tonina omogočilo menjavo zemljišč med državo in občino ter posledično širitev doma za starejše občane v mariborski mestni četrti Tezno. “Upamo, da bo to do konca januarja usklajeno, da se bo Dom Tezno v prihodnje lažje razvijal z dodatnimi kapacitetami,” je dejal župan.

Po njegovih besedah je minister Tonin tudi podprl idejo občine za izgradnjo cestnega predora pod središčem Maribora, da bi tako umaknili tranzitni promet iz starega mestnega jedra.

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več