Predsednik republike vročil odlikovanja kardinalu Rodetu, škofu Filu in muftiju Grabusu

Borut Pahor

Predsednik republike Borut Pahor je na posebni slovesnosti v predsedniški palači vročil odlikovanja kardinalu Francu Rodetu, škofu Gezi Filu in muftiju Nedžadu Grabusu. Odlikovanci so ob tem poudarili pomen strpnosti, medsebojnega sodelovanja in skupnega sobivanja pripadnikov različnih verskih skupnosti v Evropi in Sloveniji.

Pahor je z zlatim redom za zasluge odlikoval kardinala Rimskokatoliške cerkve Franca Rodeta za življenjsko delo in zasluge za osamosvojitev Slovenije in njeno uveljavitev v svetu ter za spodbujanje kulture medverskega dialoga.

Rode se je ob prejemu reda predsedniku zahvalil in dejal, da odlikovanje doživlja kot objem domovine, kot prijazno roko, ki mu jo podaja Slovenija, kot čast in priznanje te mlade države. “Slovenija ima vse možnosti, da raste, da se utemelji v solidarnosti in v povezanosti vseh, da raste v demokratičnem duhu, v spoštovanju različnosti, da se med seboj malo manj kregamo in malo manj napadamo in da ustvarimo ozračje, ki bo sproščeno in res bratsko,” je še poudaril kardinal.

Rode je bil prvi predavatelj osnovnega bogoslovja, ki je neposredno spregovoril o medverskem dialogu z muslimani. Kot nadškof je za škofovsko geslo vzel Trubarjeve besede “stati in obstati” in veliko pozornosti namenil urejanju odnosov med Cerkvijo in državo, so navedli v obrazložitvi.

S srebrnim redom za zasluge je Pahor za uspešno, povezovalno in k strpnosti usmerjeno vodenje Evangeličanske cerkve v Sloveniji odlikoval škofa Gezo Fila, za vodenje Islamske skupnosti pa muftija Nedžada Grabusa.

Škof Filo je izrazil veselje, da je predsednik visoko državno odlikovanje podelil predstavnikom treh različnih verskih skupnosti v letu, ko Slovenija praznuje 30-letnico samostojnosti. Po njegovih besedah je današnjim odlikovancem skupno, da so tudi takrat, ko je bilo to manj hvaležno in težje, neomajno verovali v pravičen, svoboden in solidaren svet za vse ljudi, ne glede na njihova verska, socialna, politična in druga porekla.

“To, da spoznavaš druge in drugačne ljudi, njihove navade, vero, običaje, da skupaj z njimi živiš, vse to človeka bogati in širi njegova obzorja,” je še poudaril Filo.

Filo je veliko pozornosti namenjal ljudem v stiski in pri svojem delovanju pooseblja evangeličansko skromnost in toleranco. Vedno se je trudil za enakopravnost in strpnost med našima zgodovinskima cerkvama ter drugimi verskimi skupnostmi, so navedli v obrazložitvi.

Mufti Grabus je dejal, da odlikovanje razume kot močno sporočilo in vodilo za razvoj odnosov znotraj evropske kulture in civilizacije s sprejemanjem in spoštovanjem različnosti. Izpostavil je, da so pripadniki muslimanske vere v Evropi pogosto obsojani zaradi njihove verske pripadnosti in verske dediščine.

Poudaril je, da moramo narediti vse, da ohranimo mir, stabilnost, zaupanje ter se zavzel za gradnjo odnosov, ki temeljijo na resnici in pravičnosti ter obsodbi vseh zločinov, pri čemer je posebej izpostavil prepoved zanikanja holokavsta in genocida v Srebrenici.

Kot so navedli v obrazložitvi, je Grabusu v poldrugem desetletju službovanja v Sloveniji z razgledanim, preudarnim, spoštljivim in mirnim načinom vodenja Islamske skupnosti uspelo vzpostaviti trden odnos z državno in lokalno oblastjo. Večkrat je poudarjal, da je treba med ljudmi graditi mostove.

Podelitve odlikovanj v predsedniški palači se je udeležil tudi premier Janez Janša.

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več