Milena Miklavčič: Pliškoti in povodni možje

Milena Miklavčič

V decembrskih dneh se pogosto spomnim na slovensko ljudsko pravljico o dečku, ki je padel v potok in o povodnem možu, ki ga je rešil in potem odnesel v svoje podvodno kraljestvo. Ko se je otrok prebudil iz omedlevice, je pred seboj zagledal mizico polno igračk iz stekla. Začel se je igrati, a ne za dolgo. Spomnil se je domačih in se milo razjokal. Povodni mož ga je v spanju prenesel v naslednjo sobo, narejeno iz čistega zlata. Nič ni pomagalo. Dečku se je tožilo le po domačih, to pa je v povodnem možu vzbudilo jezo. Ni mogel razumeti, kako mu lahko družina, bratci in sestrice, ljubezen, objemi, medsebojne pozornosti, pomenijo več kot vse njegovo bogastvo.

Danes je drugače. Imamo vsega preveč, v zlato okovane dobrine so nam blizu, v vrednotah, človeški bližini, v objemih in dotikih, težko prepoznamo pravo vrednost. Tiste, ki živijo skromno, imamo za revne, ne zavedajoč se, da pa so morda notranje bogatejši od nas.

Po obisku Božička sem opazovala otroke, s kakšnim veseljem odpirali darila. Prvi je hlastno in zelo na hitro zmetal iz škatle vse, kar je bilo v njej, potem pa ji je obrnil hrbet in začel kuhati mulo. Verjetno ni dobil tistega, česar si je želel. Deklica je iz vrečke potegnila plišastega pajaca. Pliškota, ki ga je do tistega trenutka držala v naročju, je vrgla na tla, nato pa še pohodila, ko je stekla v kuhinjo, da mamici pokaže novo igračo.

Ko se je vsak od otrok osredotočil na novo najljubšo igračo, je stopila bliže ena od mam in začela neopazno odstranjevati slaščice, ki so se prav tako znašle med darili. ”To moram storiti, ne gre drugače,” se je opravičevala. Kimali smo, saj nam je bilo jasno, da sodobni otroci ne smejo jesti ne bombonov ne čokolade. Vsaj uradno ne.

Preden sem se poslovila, sem še enkrat pokukala v otroško sobo, ker me je zanimalo, kaj malčki počnejo. Sedeli so pred televizijo in gledali risanke. Božičkove igrače pa so vse križem ležale po tleh…

Preberite zapis v celoti tukaj.

Piše Milena Miklavčič

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več