Nekatere bolnišnice napovedujejo ponoven začetek izvajanja začasno prekinjenih programov

zdravstvo

Število hospitaliziranih na covidnih oddelkih slovenskih bolnišnic že nekaj časa upada. Ob tem so iz nekaterih bolnišnic za STA sporočili, da načrtujejo ponoven začetek izvajanja programov, ki so jih zaradi premeščanja kadra na covidne oddelke začasno ukinili. Bolnišnice se ob tem pripravljajo na porast hospitaliziranih zaradi različice omikron.

Strokovna direktorica Splošne bolnišnice (SB) dr. Franca Derganca Nova Gorica Dunja Savnik Winkler je za STA sporočila, da za potrebe zdravljenja covidnih bolnikov tedensko usklajujejo potrebno število zdravnikov in medicinskih sester. “S koncem leta odhaja ves prerazporejeni kader iz zunanjih ustanov,” je napovedala.

Obseg dela je v novogoriški bolnišnici zmanjšan na področju vseh dejavnosti. Kot pojasnjuje direktorica, obsega programa dela do konca leta še ne bodo povečevali, v začetku januarja pa bodo obseg dela povečali za en operativni program na dan. Program specialistične ambulantne dejavnosti pa bodo glede na razpoložljive kadre načrtovali tedensko.

Na vprašanje, kako se pripravljajo na napovedan porast števila covidnih bolnikov zaradi različice omikron, je odgovorila, da ohranjajo posteljne kapacitete za potrebe širitve covidnih dejavnosti, preverjajo zalogo osebne varovalne opreme, zdravil in drugega medicinskega potrošnega materiala za tri mesece, analizirajo organizacijo dela covidnih dejavnosti ter sodelujejo na sestankih ministrstva za zdravje in strokovnih direktorjev bolnišnic.

V zadnjih mesecih so na Kliniki Golnik nekoliko zmanjšali ambulantno dejavnost, ki jo bodo, kot napovedujejo, po novem letu ponovno okrepili. Ob tem dodajajo, da se bodo na napovedan porast covidnih bolnikov odzvali tako, kot so se že doslej.

Strokovna direktorica UKC Ljubljana Jadranka Buturović Ponikvar je v petkovi izjavi pojasnila, da vzporedno z obravnavo bolnikov s covidom-19 v največji možni meri teče tudi obravnava ostalih bolnikov. “Ti bolniki so dosti čakali in moramo tudi zanje poskrbeti, saj se njihovo stanje ne sme poslabšati. V ambulantnem delu pregledamo od 4000 do 5000 ljudi dnevno. V velikem pogonu torej poteka tudi necovidna dejavnost, ki jo bolniki potrebujejo,” je dodala.

Kot so pojasnili v SB Novo mesto, število covidnih bolnikov za zdaj ne omogoča izvajanje rednih programov v večjem obsegu. Elektivni nenujni programi tako še vedno ostajajo zaprti.

Ob tem v novomeški bolnišnici zagotavljajo, da imajo izdelan načrt za različne različice koronavirusa, tudi omikron.

V SB Murska Sobota izvajajo operativne posege s stopnjo nujnosti zelo hitro ter ambulantne storitve s stopnjo nujnosti zelo hitro in hitro. Operativnih posegov s stopnjo nujnosti hitro in redno pa trenutno ne izvajajo, so pojasnili.

Na možen ponovni dvig števila hospitaliziranih covidnih bolnikov se pripravljajo v skladu s strategijo povečanja posteljnih kapacitet, namenjenih za covidne bolnike. Hkrati pa zagotavljajo zadostno količino osebne varovalne opreme, ki mora biti na zalogi.

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več