Na današnji dan: Filharmonično društvo

V cerkvi svetega Jakoba v Ljubljani so 28. decembra 1800 izvedli mašo Missa in Tempore Bell, s katero se je Joseph Haydn oddolžil za častno članstvo v ljubljanski Filharmonični družbi.

Filharmonična družba je imela nekaj zanimivih častnih članov. Leta 1800 so imenovali za častnega člana skladatelja Josepha Haydna. Ko so povabili Haydna med častne člane, je znano, da je bil ta pripravljen sprejeti članstvo, čeprav je skromno dvomil, da bi to družbi lahko kaj koristilo. Za izvolitev se jim je oddolžil s svojo mašo v C-duru, imenovano Missa in Tempore Belli ali Paukenmesse iz leta 1796.

Med najbolj imenitnimi častnimi člani družbe je bil skladatelj Ludwig van Beethoven. Izvolili so ga leta 1819, čeprav segajo prva prizadevanja že v leto 1808. Vzrok, da do izvolitve tedaj ni prišlo, naj bi bil v tem, ker so izvedeli, da je Beethoven svojevoljne narave in bi lahko predlog zavrnil. Filharmoniki so se leta 1819 vseeno ponovno odločili za Beethovna in poslali skladatelju diplomo častnega člana z datumom 15. marec 1819. Beethoven se je zahvalil s pismom in v njem zapisal, da zna ceniti priznanje za ≫nevelike≪ zasluge v glasbeni umetnosti, ki mu jih je Filharmonična družba potrdila s to počastitvijo.

Naslovnica: Joseph Haydn/Wikipedija

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več