Na današnji dan: Za večstrankarsko skupščino

27. decembra 1989 so v Sloveniji sprejeli Zakon o političnem združevanju. S tem je bila zagotovljena svoboda političnega združevanja občanov in tudi političnih organizacij, ki delujejo v družbenopolitičnem življenju. Lepo obličje pa je imelo tudi umazano ozadje.

Tedanje družbenopolitične skupnosti bi morale političnim organizacijam zagotoviti gmotne in druge možnosti za delovanje, dejansko pa so šle njihove naslednice v volilni boj s svojim celotnim aparatom in infrastrukturo, nekatere novonastale Demosove politične zveze oziroma stranke pa dobesedno iz kleti. Socialdemokratska zveza Slovenije (SDZS, sedanja SDS) iz Sternenove ulice v Šiški, od koder je dr. Jože Pučnik koordiniral tudi delovanje Demosa.

Dr. Hubert Požarnik, eden od udeležencev teh pogovorov in sestankovanj pred sprejetjem zakona, je povedal, da je bil prostor okoli mize premajhen za vse, zato so se dogovorili, da naj bi na sestanke prihajal le eden ali največ dva iz vsake stranke.

SZDL je na primer SDZ in Zelenim Slovenije odredila vsakemu po eno sobico, ki sta bili prej, kot so Demosovi voditelji radi povedali, namenjeni čistilkam za shranjevanje metel.

Naslovnica: Wikipedija

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več