Prihaja slikovna monografija o samostojni Sloveniji: Zmagoslavno leto

Slikovna monografija o prelomnem/zmagoslavnem letu, ko smo si izborili samostojno, neodvisno in suvereno slovensko državo, ki je postala naša skupna pravica in odgovornost.

Knjiga govori o dogodkih, ljudeh in okoliščinah v spopadu za osamosvojitev in demokratizacijo Slovenije. Navdala nas bo s hvaležnostjo in ponosom. 

Temeljno domoljubno delo, ki sodi v vsak slovenski dom  in se kot dediščina predaja naprej novim rodovom.

Za vse, ki Slovenijo v srcu čutimo!

Prispevki »Na današnji dan«

Kateri so bili ključni akterji, ki so nas popeljali na pot osamosvojitve?  Kdo je iskal rešitve? Kdo je sklepal kompromise? Kakšni so bili pogledi na samostojno Slovenijo? Kako so se Slovenci spopadali z izzivi, ki so bili pred njimi? Kateri so bili najpomembnejši procesi, dogodki, dokumenti, odločitve, ki so zaznamovali prihodnost naše države? To so le nekatera izmed vprašanj, na katera iščejo odgovore avtorji prispevkov v okviru projekta »Na današnji dan«.

Projekt Urada vlade za komuniciranje ob 30. obletnici samostojnosti Slovenije je zaživel 23. decembra 2020 in poteka do 15. januarja 2022.

Urad vlade za komuniciranje je k sodelovanju povabil strokovnjake, med njimi so zgodovinarji, novinarji, komentatorji, politični analitiki ipd.

Avtorji so v svojih prispevkih zajeli obdobje v času osamosvajanja Slovenije od 23. decembra 1990 do 15. januarja 1992, torej čas od plebiscita do mednarodnega priznanja samostojne, neodvisne in suverene države Republike Slovenije. Kot vir so pri pisanju uporabljali takratne domače in tuje časopise, med njimi tudi zamejske časopise in časopise Slovencev po svetu, ki so izhajali v času osamosvojitve in so poročali o dogajanju v Sloveniji ter o dejavnostih naših rojakov v povezavi z osamosvojitvijo. Zelo pomemben vir informacij je bila literatura, ki je omogočala širši vpogled v dogajanje tistega časa, kot tudi osamosvojitveni akti RS. Strokovni pregled člankov je opravljala dr. Andreja Valič Zver, zgodovinarka in avtorica izvirnih znanstvenih prispevkov, znanstvenih monografij in izobraževalnih gradiv ter strokovnjakinja za obdobje osamosvajanja Slovenije.

Na spletni strani 30 let samostojnosti Slovenije gov.si/slovenija30 je za vsak dan objavljen prispevek, ki osvetljuje dogajanje tistega dne. Pomembne so tudi fotografije, ki nadgradijo prispevek  in bralcu omogočajo, da še bolj začuti dogajanje pred 30 let.

Prelomno leto v knjigi

Na spletni strani je vsak prispevek enota zase, s knjigo Zmagoslavno leto pa smo želeli, da se prispevki povežejo v celoto, s ciljem, da bralec začuti utrip tistega prelomnega in zmagoslavnega leta. Ohranili smo datumski prikaz, tako da se lahko bralec osredotoči le na določen datum ali pa spoznava to pomembno obdobje kar od prvega datuma in do konca. V knjigi so prispevki preoblikovani na tak način, da si dogodki sledijo, bralcu omogočajo tekoče pripovedovanje osamosvojitvene »zgodbe«, članki so krajši kot na spletni strani, vsak ima dodan uvodni del, ki v nekaj poudarkih osvetli dogajanje tistega dne. Pomembnejši datumi so predstavljeni z daljšimi besedili in nudijo boljši vpogled v dogajanje, vsi datumi pa imajo QR kodo, ki bralcu inovativno omogoča, da si na spletni strani gov.si/slovenija30 prebere celoten prispevek.

Na spletni strani gov.si/slovenija30, ki jo je Urad vlade za komuniciranje vzpostavil ob 30. obletnici samostojnosti Slovenije, so v rubriki Pred 30 leti zbrani vsi prispevki  »Na današnji dan«, ki so bili objavljeni od 23. decembra 2020 do 15. januarja 2022.
Avtorji strokovnih prispevkov na spletni strani in v knjigi so: Marko Balažic, dr. Matic Batič, Jani Drnovšek, Mirjam Dujo Jurjevčič, mag. Jurij P. Emeršič, Boštjan Furlan, Ivo Jevnikar, Blaž Karlin, Matej M. Kavčič, Marta Keršič, dr. Tomaž Kladnik, Andraž Koželnik, Tino Mamić, Aleš Maver, Martin Nahtigal, dr. David Petelin, dr. Jelka Piškurić, dr. Renato Podbersič, Lenart Rihar, Neža Strajnar, dr. Andreja Valič Zver in Aleš Žužek.

Moja dežela – naša država

Čutim Slovenijo. Knjigo Zmagoslavno leto bogatijo izjave ljudi, ki nam zaupajo, kako oni čutijo Slovenijo, kakšen odnos imajo do države in kaj ji želijo na njeni nadaljnji poti. Pomembni dogodki so nas združevali in ustvarjali še močnejšo vez med Slovenkami in Slovenci. Naj  fotografije v knjigi same povedo zgodbo o prelomnih časih, ko smo bili eno in smo imeli skupni cilj. In lepote Slovenije, ki te pustijo brez besed. Takrat nam ostanejo verzi naših pesnikov, ki prikažejo vse tisto, kar začutimo: globoko ljubezen do naše skupne domovine.

Izdajatelj: Družina

Struktura knjige:

  • Uvodni nagovori osamosvojiteljev
  • Zahvala direktorja UKOM-a
  • Pregled obdobja priprav na osamosvojitev, vojne za Slovenijo, prizadevanja za mednarodno priznanje
  • Opis projekta »Na današnji dan«
  • Prelomno leto: prispevki »Na današnji dan«
  • Predstavitev urednikov in avtorjev
  • Razlaga uporabljenih pojmov, kratic
  • Viri in literatura

Format knjige Zmagoslavno leto:

  • Število strani: okoli 270
  • Vezava: trda
  • Mere: 190 x 260 mm

Izid: v začetku leta 2022

Naslovnica članka na spletnem portalu Vipavska (vir): ©Srdan Živulović BOBO

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več