Poklukar zadovoljen s potekom akcije Dnevi cepljenja

Minister za zdravje Janez Poklukar je ob včerajšnjem obisku Zdravstvenega doma (ZD) Postojna v sklopu akcije Dnevi cepljenja poudaril, da je zadovoljen s potekom akcije. Število primerov okužbe z različico omikron medtem raste, je povedal.

Delo v zdravstvenih domovih, ki jih te dni obiskuje v sklopu cepilne akcije, je Poklukar označil za “enoten orkester”. Ob tem se je vodstvom domov in zaposlenim zahvalil za organizacijo cepilnih mest, za znanje, ki ga predajajo ljudem in za izvedbo cepljenja. Včeraj je sicer obiskal zdravstvene domove Vrhnika, Ajdovščina, Koper in Postojna.

Prepričan je, da so novico o Dnevnih cepljenja med ljudi razširili lokalne skupnosti in zdravstveni domovi. Ob tem je vse, ki še oklevajo, pozval k cepljenju.

Direktorica ZD Postojna Irena Vatovec je pojasnila, da so v sklopu akcije pri njih doslej cepili več kot 600 ljudi, od tega približno 10 odstotkov s prvim odmerkom cepiva proti covidu-19. “Vsak cepljeni šteje,” je poudarila in tudi sama pozvala k cepljenju.

Postojnski župan Igor Marentič je z rezultati akcije zadovoljen. “Sodelovali smo kot eden,” je dejal in ob tem izrazil željo, da bi take rezultate dosegali tudi v januarja in februarju, brez organiziranih akcij. Če bo potrebno, pa bodo akcijo ponovili, je poudaril.

Število okužb z različico omikron medtem raste, opomnil Poklukar. Iz Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) so včeraj sporočili, da so od torka potrdili dodatnih devet okužb z omenjeno različico. Skupaj je NLZOH tako potrdil 17 okužb, od tega so 12 primerov potrdili na Gorenjskem, štiri na Primorskem, en primer pa v osrednjeslovenski regiji.

Poklukar je ob obisku povedal, da je v Sloveniji skupno potrjenih 19 primerov koronavirusne različice omikron, v še 39 primerih pa obstaja sum, da gre za novo različico.

Njegovi podatki se tako ne ujemajo s podatki NLZOH, ki navaja, da so skupaj z Inštitutom za mikrobiologijo in imunologijo v Sloveniji doslej potrdili 28 okužb z omikronom. STA še preverja, zakaj prihaja do navajanja različnih podatkov.

Poklukar se je v izjavi dotaknil tudi predsedovanja Slovenije Evropski uniji (EU). Slovenija je po njegovih besedah na področju obvladovanja epidemije na ravni EU naredila veliko, posebej z vidika novih groženj, kot je omikron. “Na ministrstvu za zdravje smo imeli prioriteto krepiti evropsko zdravstveno unijo, ki jo sestavljajo štirje krovni zakonodajni akti,” je poudaril.

Izpostavil je, da so vse štiri dosegli oz. presegli. Tako so okrepili mandat Evropske agencije za zdravila in Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni. Sprejet je bil splošni pristop uredb o čezmejnih grožnjah za zdravstvo in dosežen politični dogovor o nujnem okvirju za zdravstveno ukrepanje v primeru novih zdravstvenih kriz.

To bo olajšalo skupne nabave cepiv in zdravil proti covidu-19 ter omogočilo financiranje ukrepov proti ob novih zdravstvenih krizah, je še pojasnil minister.

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več