Na današnji dan: V vodo z goljufi

Kruh pekovski ceh

Cesar Karel IV. je 22. decembra 1728 potrdil pravice ljubljanskemu pekovskemu cehu. Ceh je imel svoje pravice, vendar pa tudi že pred tem dolžnosti in kontrolo, ki bi bila včasih še tudi sedaj koristna.

Tako je mestni svet poleti 1552 sklenil, da se sezida nova kruharna, v kateri bodo oddajali pekom v najem predalnike, mize in klopi. Nikjer drugje ne bo dovoljeno prodajanje kruha. Vsakih štirinajst dni so morali peki javno objaviti ceno žita in s tem posredno tudi ceno kruha. Poleg kruharne je bila mestna tehtnica in takoj zraven ob kopališču na vzvodu košara, s katero so ≫tehtali≪ nepoštene peke s potapljanjem v Ljubljanico. Pred kruharno pa je bila sramotilna klop, na kateri so ob tržnih dneh sedeli obsojeni peki.

Sodnikov namestnik je vsak teden obhodil vse pekarne in dal stehtati štruce. Tisti peki, ki niso pekli kruha prave velikosti, so bili prvič kaznovani s 3, drugič s 6, tretjič z 9 cekini. Kogar so zalotili pri goljufanju še četrtič, je moral plačati denarno kazen in za povrh so ga potopili v Ljubljanico. Kdor je bil nepošten kar petkrat, so mu odvzeli obrt.

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več