Milena Miklavčič: Ne, to ni moja zadnja beseda!

Milena Miklavčič

Ni v moji navadi, da bi izpostavljala medije, v katerih sem sodelovala, nastopala ali objavljala. A ker se je včeraj odvrtela zadnja Zadnja beseda, se mi zdi prav, da kakšno rečem na njen račun.

Ko se v Sloveniji, kjer so sklonjene glave in molk še zmeraj idealizirani, nekdo javno izpostavi, nehote razkrije tudi delček sebe, svoje duše in razmišljanja. Hočemo ali ne, redko brez posledic. Tistih, v zavetju teme, ki znajo kritizirati, je zmeraj dovolj.

Ljudski glas je bil zelo krut tudi do mene, zlasti še, kadar sem povedala kaj takšnega, kar je bilo skregano z logiko mehurčka, kateremu so kritiki pripadali. Priznamo ali ne, nekje globoko v duši smo še zmeraj precej patriarhalni in ženske, ki si upajo na glas povedati, kaj mislijo, predstavljajo težavo. Češ, kaj bo pa to babše kokodakalo, doma naj bo in plete nogavice!

Zaradi Zadnje besede so ustvarjalci tudi znotraj hiše doživeli mnoge nespodobnosti, največ s strani ženskih kolegic. Pred tremi leti, na začetku, je Rok Smolej, njen takratni urednik, med drugim dejal: ”Zdi se nam bistveno, da gre vsaj ena komentatorka gledalcem na živce. Če bi imele vse enako mnenje, če bi se v vsem strinjale, kdo bi gledal takšno oddajo? Veseli smo tudi, ko so nam gledalci poročali, da so ob poslušanju izmenjave argumentov spremenili mnenje o kakšni temi. Če to ni dosežek

Ženska zasedba v Zadnji besedi je bila, vsemu navkljub, nekaj posebnega. Kaj vse so doživele kolegice, ne vem, a tri leta, ko smo bile skupaj, so bila zame zelo pestra. Rodil se mi je zadnji vnuk, ki ima danes dve leti, izdala sem tri knjige in iz blondinke sem postala zaprisežena sivolaska. Dodobra pa sem tudi spoznala, da je lahko ljudski glas dobrohoten in prijazen, hkrati pa tudi krut, zloben, celo krvoločen. Ko sem se v eni od oddaji, po mnenju nekaterih, neprimerno izrazila o sobivanju človeka in psa, sem dobila čez 200 zelo konkretnih groženj s pogromom, celo s smrtjo!

Preberite zapis v celoti tukaj.

Piše Milena Miklavčič

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več