Minister za zdravje: V nedeljo cepljenih 33-krat več prebivalcev Slovenije kot prejšnjo nedeljo

Minister za zdravje Janez Poklukar je včeraj v sklopu kampanje Dnevi cepljenja obiskal cepilno mesto Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca Maribor, kjer so v okviru te akcije cepili 460 ljudi. Minister je zadovoljen tudi z odzivom drugod po Sloveniji. “Včeraj je bilo pocepljenih 33-krat več prebivalcev Slovenije kot prejšnjo nedeljo,” je dejal.

V nedeljo je bilo po njegovih besedah v Sloveniji cepljenih proti covidu-19 okoli 7600 ljudi, in sicer s prvim odmerkom 486, z drugim 561 in ostali s tretjim, kar po ocenah ministra pomeni, da je zdravstvo z Dnevi cepljenja “zagotovilo 33-krat več zdravja kot pred tednom dni”.

Zadovoljen je tudi z odzivom v Mariboru, saj je število cepljenih proti covidu-19 v okviru te akcije po ministrovih besedah dvakratnik števila cepljenih v celotnem tednu pred tem. “Z odzivom smo zadovoljni, nismo pa še srečni,” je dejal direktor mariborskega zdravstvenega doma Jernej Završnik.

Dnevi cepljenja so k njim privabili na cepljenje proti covidu-19 460 ljudi, od tega so jih 25 cepili s prvim odmerkom, 370 s tretjim odmerkom, ostali so prejeli drugi odmerek. Prejšnji teden so začeli tudi cepljenje otrok, starih od pet do 12 let, in v petek so cepili prvih 38 otrok.

Pred prihodom v Maribor je obiskal tudi zdravstvene domove v Hrastniku, Žalcu in Šentjurju, kjer je prav tako zadovoljen z odzivom na akcijo, veseli ga tudi visok delež precepljenih med zdravstvenimi delavci.

V bolnišnicah se sicer še vedno znižuje število bolnikov s covidom-19, a so potrebe po intenzivnih posteljah po ministrovih besedah še vedno velike. “Zato je grožnja pred omikronom še toliko bolj skrb vzbujajoča,” je dejal.

V Sloveniji je zaenkrat potrjenih 12 primerov te različice virusa, 13 sumov ter 91 oseb v karanteni, je navedel minister. Ob tem je ponovno pozval ljudi k previdnosti med prazniki in cepljenju proti covidu-19. “Samo zadostna precepljenost nam omogoča približno normalno, zdravo življenje v letu 2022,” je dejal.

Od 12 primerov so jih osem potrdili v Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano (NLZOH). En primer okužbe z omikronom so zabeležili v osrednjeslovenski regiji, tri na Gorenjskem in štiri v obalno-kraški regiji, so sporočili z NLZOH. Prve štiri primere okužbe z različico omikron so v Sloveniji sicer odkrili na Inštitutu za mikrobiologijo in imunologijo (IMI), in sicer v vzorcih oseb iz osrednje Slovenije, je prejšnji torek pojasnil predstojnik IMI Miroslav Petrovec.

“Cepljenje ne predstavlja 100-odstotne zaščite pred boleznijo, predstavlja pa izredno dobro zaščito pred težkim potekom bolezni in to je v tem trenutku najpomembneje,” je ponovil Poklukar.

Predsednica Zbornice zdravstvene in babiške nege Slovenije Monika Ažman, ki ga je spremljala na obisku, se je zahvalila vsem zdravstvenim delavcem, ki so “z vso zavzetostjo in odgovornostjo” pristopili k Dnevom cepljenja. V imenu medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov je pozvala javnost, naj se odzove vabilu na cepljenje. “Z ustrezno precepljenostjo bomo pomagali tudi medicinskim sestram in ostalim zdravstvenim delavcem, ker ti napori trajajo že skoraj dve leti in čas je, da se vrnemo v običajne tirnice,” je dejala.

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več