Cene kmetijskih pridelkov pri pridelovalcih oktobra povprečno za petino višje

zelenjava

Cene kmetijskih pridelkov pri pridelovalcih so bile oktobra v Sloveniji povprečno za 20,6 odstotka višje kot oktobra lani. Občutno višje kot pred letom dni so bile cene žit, med njimi najbolj cene koruze v zrnju in pšenice, precej višje so bile tudi cene krompirja in sadja, je danes objavil državni statistični urad.

Cene rastlinskih pridelkov so bile oktobra po podatkih statističnega urada sicer v povprečju višje za 29,7 odstotka, cene živali in živalskih proizvodov pa za 10,3 odstotka.

Cene živali za zakol so bile povprečno za 9,6 odstotka višje kot pred enim letom. Višje so bile le cene goveda, in sicer za 20,5 odstotka. Cene prašičev so bile v povprečju za 2,4 odstotka nižje, cene piščancev pa za 1,8 odstotka.

Cene živalskih proizvodov so bile za 11 odstotkov višje. Povprečna odkupna cena mleka se je zvišala za 8,3 odstotka, povprečna odkupna cena jajc pa za pet odstotkov.

Vrednost v oktobru odkupljenih kmetijskih pridelkov je bila za 29,4 odstotka višja od odkupa v lanskem oktobru in za 36,2 odstotka višja od odkupa v letošnjem septembru.

Skupna vrednost odkupljenih pridelkov iz skupine poljedelstvo je bila za kar za 62,1 odstotka višja, največja razlika je bila pri žitih. Vrednost odkupljenih industrijskih rastlin je bila višja za 27,2 odstotkov, in sicer predvsem zaradi višje vrednost odkupljenega hmelja ob odkupu večje količine tega pridelka. Vrednost odkupljenih zelenjadnic je bila višja za 7,7 odstotka.

Vrednost odkupljenih pridelkov iz skupine sadjarstvo in vinogradništvo je bila za 38,3 odstotka višja. Vrednost odkupljenega sadja je bila višja za 50,5 odstotka, in sicer zaradi višje vrednosti odkupljenega grozdja za predelavo. Vrednost odkupljenih jabolk je bila nižja, saj je bila odkupljena količina tega pridelka manjša kot pred enim letom.

Vrednost odkupljenih pridelkov iz skupine živinoreja je bila za 12,5 odstotka višja kot v oktobru lani, kar je v glavnem posledica višje vrednosti odkupljene živine. Vrednost odkupljenega mleka je bila višja za 9,2 odstotka; povečala se je tako količina odkupljenega mleka kot njegova povprečna odkupna cena. Vrednost odkupljenih jajc je bila za 8,8 odstotka nižja kot oktobra lani.

Statistični urad sicer poroča tudi o znatno višji cenah inputov v kmetijstvu. Te so se v mesečni primerjavi oktobra zvišale za 5,6 odstotka, v letni pa za 17,9 odstotka. Na mesečni ravni so se najbolj občutno podražila gnojila.

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več