Pristojni ministri EU iščejo soglasje o ribolovnih kvotah

Podgoršek

Zaključek pogajanj ministrov EU o ribolovnih kvotah bo zelo zahteven, je včeraj ob začetku zasedanja Sveta EU za kmetijstvo in ribištvo o ribolovnih kvotah in zagotavljanju prehranske varnosti v kriznih časih, ki bo v Bruslju potekalo še v ponedeljek, dejal kmetijski minister Jože Podgoršek. Vseeno verjame v uspeh pri iskanju uravnotežene rešitve.

Podgoršek je v izjavi, ki jo je vlada objavila na družbenem omrežju Twitter, izpostavil, da so pogajanja o ribolovnih možnostih v vodah EU in zunaj njih ter o ribolovnih kvotah za Sredozemsko in Črno morje ena najpomembnejših tem slovenskega predsedovanja EU.

Pogajanja so se po njegovih besedah začela pred tedni in še vedno potekajo, sam pa je kot predsedujoči zasedanju optimističen in verjame, da bodo ministri prišli do zaključka. “Našli bomo sporazum, ki bo sprejemljiv za vse strani. Zagotovili bomo, da bodo upoštevani vsi trije stebri trajnosti,” je napovedal.

Pri tem je spomnil na ekološki, socialni in gospodarski steber. Ekološki se nanaša na stanje ribje populacije, socialni na zaščito ribiške skupnosti, gospodarski pa na iskanje načina za dolgoročni obstoj sektorja, je naštel.

Temu bodo “v tej zadnji fazi pogajanj posvetili vso svojo energijo”, pred njimi je tako zahtevno zasedanje, je še povedal. Včeraj so sicer glede na sporočilo, ki ga je objavil Svet EU, izmenjali šele prve poglede na priložnosti v ribištvu v prihodnjem letu.

Ministri EU, pristojni za kmetijstvo in ribištvo, ribolovne kvote za naslednje leto že tradicionalno določajo decembra. Pri tem izhajajo iz predloga Evropske komisije, upoštevajo pa tudi nasvete stroke, cilje skupne ribiške politike in trajnostni vidik za vsako vrsto, je razvidno iz objave Sveta EU.

Na dvodnevnem zasedanju imajo sicer na sporedu še nekatere druge teme, med drugim nadzor v ribištvu in zagotavljanje prehranske varnosti v kriznih časih.

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več