Poklukar upad števila dnevno okuženih pripisuje upoštevanju navodil stroke

Do upada števila dnevno okuženih s koronavirusom je prišlo, ker smo kot družba sledili priporočilom stroke, je ob vladnem obisku Gorenjske poudaril minister za zdravje Janez Poklukar, ki se je državljanom zahvalil za spoštovanje ukrepov. Ob tem je napovedal tudi sestanek z zdravniškim sindikatom glede usklajevanja njihovih plač.

Stroka je jasna in si ne želi ponovnega scenarija, ko je bilo vsakodnevno treba preverjati zmogljivost posteljnih in kadrovskih kapacitet v covidnih bolnišnicah, poudarja Poklukar.

Izpostavil je, da je bilo v času četrtega vala epidemije covida-19 znotraj bolnišnic na covidne oddelke prerazporejenih 2200 zdravstvenih delavcev, še 100 jih je na pomoč priskočilo s primarne ravni zdravstva, torej iz zdravstvenih domov. Za pomoč v covidnih bolnišnicah se je zahvalil tudi vojski, Rdečemu križu in Civilni zaščiti.

Na vprašanje, kako komentira razpravo znotraj strokovne skupine za covid-19, ki razmišlja, da bi morebitno sproščanje covidnih ukrepov predlagala, ko se število hospitaliziranih v enotah intenzivne terapije spusti pod 100, je Poklukar dejal, da je njegovo mišljenje do neke mere nerelevantno. Upad epidemije je pripisal upoštevanju zdravstvene stroke, zato je najboljše, da ji sledimo še naprej.

Komentiral je tudi zahteve zdravnikov po usklajevanju njihovih plač. Po njegovih besedah z zdravniškim sindikatom usklajujejo termin sestanka, ki bo predvidoma potekal v prihodnjih dneh. “Zavedamo se, da se je razmerje med njihovo začetno in povprečno plačo v zadnjih letih porušilo in verjetno je treba na tem področju tudi kaj narediti,” je dejal in dodal, da vsi skupaj ugotavljajo, da bodo za ponovno uravnovešenje plačnega sistema v zdravstvu “enkrat potrebne tudi širše sistemske spremembe”.

V svoji izjavi je minister poudaril tudi pomen nedavno sprejetih zakonov o zdravniški službi in o dolgotrajni oskrbi.

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več