V letu 2022 bo potrebno zadolževanje v višini dobrih 5 milijard evrov

evri

Za izvrševanje državnega proračuna v letu 2022 je potrebna zadolžitev v višini 5,05 milijarde evrov, predvideva program financiranja proračuna, ki ga je danes sprejela vlada.

Višina financiranja za izvrševanje državnega proračuna je predvidena glede na sprejete spremembe državnega proračuna za prihodnje leto, ki izkazuje primanjkljaj bilance A v višini 2,41 milijarde evrov in primanjkljaj bilance B v višini slabih 325 milijonov evrov, ter ob upoštevanju potrebnega financiranja zapadlih glavnic v letu 2022 v višini 2,26 milijarde evrov, pri čemer zmanjšanje sredstev na računu financiranja ni predvideno.

Poleg financiranja izvrševanja državnega proračuna za leto 2022 je skladno z zakonom o javnih financah dovoljeno tudi predčasno financiranje dela proračunskih potreb prihodnjega dveletnega obdobja. Dejanski obseg izvršitve predfinanciranja je odvisen tudi od razmer na finančnih trgih v prihodnjem letu in ocene teh razmer v letu 2023.

Kot primarni instrument financiranja pretežnega dela potreb državnega proračuna je predvideno financiranje z izdajo državnih obveznic in z izdajo zakladnih menic. V okviru pogojev programa financiranja se lahko uporabijo tudi drugi instrumenti zadolževanja.

Vlada je sicer danes sprejela tudi prvo spremembo programa financiranja državnega proračuna za letos. Kot so sporočili po seji vlade, se spremembe nanašajo na oceno višine in strukture dolga državnega proračuna po izvedbi financiranja v letošnjem letu in obseg financiranja.

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več