Nova Gorica: Odprli prenovljeno Delpinovo ulico

Nova Gorica

V Novi Gorici so včeraj popoldne odprli prenovljeno Delpinovo ulico, ki poleg nove podobe prinaša tudi spremenjeno prometno ureditev. Ta v ospredje postavlja pešce in kolesarje. Ob tej priložnosti so prižgali tudi novoletne lučke, ki letos svetijo v nadgrajeni praznični razsvetljavi, so sporočili z mestne občine.

Delpinova je bila ena prvih pomembnih ulic v Novi Gorici, poimenovana pa je po heroju Rastislavu Delpinu. Kmalu je postala mestno središče novega mesta, preden se je v začetku 70. let zgradila Trgovska hiša. Delpinovi zdaj vračajo sijaj in živahnost, zato so tudi njeno prenovo načrtovali tako, da bo privabljala prebivalce in obiskovalce mesta, omogočala prijetno druženje in obisk kulturnega dogajanja, so navedli na novogoriški občini.

Na ulici bo v bodoče zraslo knjigotrško središče, v luči prihajajoče Evropske prestolnice kulture 2025 pa bo postala ulica številnih kulturnih dogodkov.

Novost prenovljene ulice je na odseku od uvoza z Erjavčeve ulice do križišča s Prešernovo ulico prvi skupni prometni prostor v mestu, v katerem so avtomobili podrejeni prometu kolesarjev in ti prometu pešcev. Gre za javni prostor oziroma prometno površino, kjer ni delitve glede na različne uporabnike prostora oz. motorizirane in nemotorizirane udeležence v prometu, na primer na vozne pasove in pločnike, temveč vsi udeleženci souporabljajo vso površino, pri čemer imajo pešci prednost. Počasen avtomobilski promet do 20 kilometrov na uro je za razliko od peš con v skupnem prometnem prostoru dovoljen.

Namen take ureditve je spodbujanje hoje, kolesarjenja, družabnosti, poslovne dejavnosti in hkrati zmanjšanje prometnih nesreč. Tranzitni promet vozil ni zaželen in se ga z ukrepi prometnih omejitev in urbane opreme tudi nekoliko odvrača iz prostora ulice.

Skupni prometni prostor spodbuja lokalne prebivalce k dnevni souporabi ulice z možnostjo izvajanja različnih socialnih in storitvenih dejavnosti. Lahek dostop pešcev in kolesarjev do lokalnih dejavnosti je pomemben tudi za razvoj lokalne trgovine, servisov in raznih storitev.

Dolžina odseka nove ureditve Delpinove ulice od priključka na Erjavčevo ulico do priključka na Trubarjevo ulico znaša 285 metrov. Na zahodni strani ulice so urejena parkirna mesta. Za tlakovanje ulice so uporabili beton in granitne kocke, južni del je asfaltiran. Obnovljen je vodovod in vodovodni priključki, vgrajena je elektro kabelska kanalizacija, delno je urejena fekalna kanalizacija in nova meteorna kanalizacija.

Projekt je stremel k ohranjanju obstoječih dreves oz. nadomeščanju odstranjenih dreves z novimi. Dela je izvajalo podjetje Adriaing Koper od marca do oktobra letos, so še zapisali na mestni občini.

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več