Ob mednarodnem dnevu invalidov odprli fotografsko razstavo

invalid

Ob mednarodnem dnevu invalidov, ki ga obeležujemo danes, so v DZ odprli fotografsko razstavo Zveze društev za pomoč osebam z motnjami v duševnem razvoju Slovenije Sožitje z naslovom Ujeti trenutki v znamenitostih in lepotah domačega kraja. Z razstavo želijo spodbuditi razumevanje problematike invalidnosti, so sporočili iz državnega zbora.

Z razstavo želijo tudi izpostaviti pomen integracije invalidov v vse vidike družbenega življenja.

Predsednik DZ Igor Zorčič je ob odprtju dejal, da si DZ poleg opravljanja zakonodajne funkcije ves čas prizadeva biti odprt za vse državljane in nevladne organizacije, tudi z organizacijo različnih razstav, čeprav so tovrstne dejavnosti zaradi epidemioloških razmer v zadnjih dveh letih okrnjene.

“Epidemija covida-19 vpliva na vse sfere družbenega življenja, še posebej na življenje invalidov in oseb s posebnimi potrebami,” je povedal Zorčič. “Zato je še toliko pomembneje, da z razstavo javnost ozavestimo in damo v premislek tudi te posledice epidemije. Nenazadnje tudi pred tem, ko bo DZ odločal o nekaterih pomembnih zadevah, ki se tičejo invalidov,” je še dejal predsednik DZ.

Včerajšnje kratke slovesnosti ob otvoritvi razstave so se udeležili tudi varuh človekovih pravic Peter Svetina, državni sekretar na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Cveto Uršič, predsednica odbora DZ za delo, družino, socialne zadeve in invalide Eva Irgl, predsednica Zveze Sožitje Katja Vadnal, predsednica in članica komisije za kulturne dejavnosti pri Zvezi Sožitje Branka Perne in Sonja Pavčič, predsednica društva Sožitje Murska Sobota Marija Bačič ter osebi z motnjo v duševnem razvoju, Dani Palir in Aleš Zupan.

Na fotografskem natečaju Zveze Sožitje so sodelovale osebe z motnjami v duševnem razvoju iz vseh slovenskih regij. Na naslov komisije za kulturne dejavnosti pri Zvezi Sožitje je prispelo približno 240 fotografij, strokovna komisija pa jih je za razstavo v DZ izbrala 30, so še sporočili.

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več