V Gorici in Novi Gorici na ogled razstava By My Side/Ob meni/Accanto a me

Nova Gorica

Kinoatelje na ogled postavlja razstavo By My Side/Ob meni/Accanto a me. Na njej so predstavljeni izsledki raziskave o sledeh, ki jih meja trajno zariše v krajino in življenje prebivalcev štirih evropskih mest, ki se jim pridružujeta še Nova Gorica in Gorica. Od danes je na ogled v Trgovskem doma v Gorici, od petka v Carinarnici v Novi Gorici.

Kot so sporočili iz Kinoateljeja, je multimedijska razstava By My Side/ Ob meni/ Accanto a me, ki sta jo leta 2019 zasnovala arhitekta in raziskovalca meja Simon Brunel ter Nicolas Pannetier, raziskava o sledeh, ki jih meja trajno zariše v krajino in življenje prebivalcev štirih evropskih mest – Belfasta, Berlina, Mostarja in Nikozije. S tem, ko so razstavo pripeljali v mesti na meji, pa so ji želeli dodati novo dimenzijo, ki preko pričevanj prebivalcev in avtorskih del mladih raziskovalcev ter umetnikov priča o goriški somestni skupnosti na slovensko-italijanski meji.

Razstava, ki je na ogled tudi na spletu, je plod sodelovanja Kinoateljeja, berlinske organizacije Ateljier Limo, čezmejnega filmskega festivala Poklon viziji in je del programa evropske prestolnice kulture 2025.

Vodja projekta Mateja Zorn je na današnji novinarski konferenci poudarila, da je želel Kinoatelje s tem projektom ponuditi priložnost prebivalcem obeh Goric in širši javnosti, da premišljujejo o svoji identiteti in skupnem prostoru preko zgodb drugih mest, kot so Berlin, Belfast, Mostar in Nikozija, ki jih prav tako zaznamujejo različne oblike meja. Obenem je to tudi priložnost za premislek, ali je enoznačna brezmejna skupnost možna in do kakšne mere tudi smiselna.

Simon Brunel iz berlinske organizacije Atelier Limo je povedal, da je pomembno, da mesta in njihovi prebivalci sprejmejo obstoj mej, tudi takrat, ko te morda uradno ne obstajajo več ali niso vidne. “V mestih, ki smo jih obiskali, je meja zavzemala različne oblike, vedno pa se postavi vprašanje, kako z njo shajati” so njegove besede navedli v sporočilu za javnost.

Kuratorica multimedijske raziskave obeh Goric Eva Kraljič pa je povedala, da je bil eden izmed ciljev projekta, da začnejo razvijati nove kolektivne pristope z mladimi domačimi raziskovalci in umetniki, ter da se v pričakovanju leta 2025, ko bosta Nova Gorica in Gorica postali evropska prestolnica kulture, skupaj naučijo, kaj lahko kulturni projekti doprinesejo njihovemu mestu.

Raziskavo meje med dvema Goricama tako sestavlja skupek umetniških del. Novinarka Ines Lakovič je v tandemu s filmarjem Urbanom Koširjem nadaljevala avdiovizualno raziskavo, v kateri ugotavlja vlogo vidnih in nevidnih meja med mestoma skozi pričanja njunih prebivalcev. Jakob Koncut v projektu Making of #borderlessbaby preizprašuje odpiranje čezmejnega prostora in grajenje skupnosti skozi portretno fotografijo ter uporabo umetne inteligence kot orodja za združevanje nezdružljivega.

Marco Trost se je osredotočil na impresije iz časa covida-19, ko je meja med mestoma ohromila stike in vsakdan njunih prebivalcev. Saša Mrak je k projektu pristopil z bolj subtilnim pogledom in raziskoval neuradne, v naravi utrjene prehode med državama. Arhitektki Valentina Stincone in Nika Vidovič pa mejo raziskujeta skozi grafični prikaz spreminjanja le te skozi čas ter fotografsko raziskavo fizičnih preprek in struktur, ki še danes kažejo na razdeljenost urbanega območja dveh Goric.

V petek bo ob 18.30 v Carinarnici odprtje Koncutovega projektnega dela Making of #borderlessbaby, še piše v sporočilu za javnost.

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več