Domovina št. 24: Evropske iluzije demokracije

Domovina 24 naslovnica

Nova številka tednika Domovina, ki izide v četrtek, 2. novembra, v vroči temi govori o Evropi, ki jo je treba vzeti resno. V prejšnji številki smo napisali, da je to, kar gledamo v Evropskem parlamentu ob nastopu levičarske nizozemsko-slovenske naveze, Teater Evropa. Teden zatem lahko temu dodamo, da se je šov končal, a da je bil teater prazen.

V Evropi tako že 76 let ni bilo nobene vojne. Razen v državah, ki niso bile del EU. Zato je lahko EU samo po sebi še tako pregrešno zapravljiva, a je to še vedno izjemno poceni, saj se vojne škode praktično sploh ne da realno oceniti. Koliko stane en mrtev oče? Seveda je treba kritično gledati na nepotrebno trošenje evropskega denarja, ne smemo pa zato pristajati na evroskepticizem. Edina rešitev za balkanski sod smodnika (enako, kot je bil za francosko-nemško rivalstvo) je zato EU.

Brezogljična družba, ki jo propagira tudi EU, pa ni uresničljiva, dokazuje z izračuni dr. Rafael Mihalič. To nam pravi tudi zdrava kmečka pamet. Ne moremo imeti vsako leto večje gospodarske rasti, obenem pa manjšati porabo energije. Če bi evropske vlade uzakonile, da mora vsak gospodinjski aparat in vsak avtomobil imeti garancijsko dobo deset let, bi za okolje naredili veliko več kot vse mednarodne podnebne konference skupaj.

Nova Domovina prinaša tudi podrobnosti dogajanja v političnih strankah, ki se imajo za sredinske. Nova Slovenija in LMŠ sta imeli kongres, Koalicija Povežimo Slovenijo pa je začela delovati skupaj. Kaže, da vakuum na sredini vse bolj zapolnjujejo sile, ki se ne prepoznajo na skrajnih polih slovenske politike in zato potencialno predstavljajo tretjo pot.

Člankov v Domovini je veliko, tako političnih kot izobraževalnih in humornih. Omeniti je treba intervju s socialno delavko  Uršulo Ješe, ki je spregovorila o izkušnjah s posvojitvijo otroka. »Pravijo, da vsi otroci iščejo svoje korenine. Razen tam, kjer je neverbalna prepoved iskanja. Če otrok vidi, da spravi s spraševanjem starše v nelagoden položaj, raje ne bo tvegal, da bi izgubil posvojiteljsko mamo ali njeno ljubezen,« pripoveduje Ješetova.

Več o tem  v Domovini številka 24, ki je na 68 barvnih straneh na voljo v vseh prodajalnah časopisov. Opozarjamo sicer, da je Domovina v prenekateri prodajalni varno »skrita« na nevidnih mestih.

Naročila pa tudi na spletu: www.iskreni.net/trgovina/naroci-se

Celoletna naročnina stane 99 evrov, v prosti prodaji pa je cena ene številke 2,9 evra.

Ne pozabite: Domovina je edini tiskani medij v državi, ki mu naklada stalno raste.

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več