Na današnji dan: Nasprotniki osamosvajanja Slovenije

Pred osamosvojitvijo Slovenije je med neslovenskimi strankami izstopalo mnenje Stranke za enakopravnost občanov, ki jo je vodil Dragiša Marojević. Stranka je nasploh imela odklonilna stališča do večine ukrepov slovenske politike, ne le do plebiscita, imela pa je tudi nekaj opaznih zborovanj, na katerih se je zavzemala za ohranitev Jugoslavije. Najbolj je odmevalo zborovanje na Trgu revolucije 1. decembra 1990, na katerem se je zbralo okoli 500 ljudi, med njimi tudi številni nasprotniki zborovanja.

Marojević je rekel, da se od njih pričakuje, da bodo glasovali za odcepitev od Jugoslavije. ≫Mi to ne bomo!≪ je poudaril.

≫Slovensko ljudstvo so privedli do tega, da ne odloča samo, ampak mora sprejeti tisto, kar mu je vsilila oblast. Ozadja te odločitve ne razumejo celo organizatorji plebiscita, zato vse te žalne obljube, v zadnjem času pa tudi odkrite rasistične grožnje narodom in nacionalnim manjšinam, ki živijo v Sloveniji …≪ Marojević je simpatizerje stranke še pozval, naj se ne odrečejo volilni pravici, ki je podlaga za vse ostale pravice, ne glede na to, ali bo Slovenija ostala v jugoslovanski skupnosti ali ne.

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več