Danes je konec vinjetnih nalepk

Z današnjim dnem je v Sloveniji mogoče kupiti elektronske vinjete, digitalno različico vinjete, ki bodo nadomestile vinjete v obliki nalepke. Po več kot 13-ih letih od uvedbe vinjet je čas, da na področju cestninjena osebnih vozil naredimo korak naprej v smeri digitalizacije, je ob tem poudaril minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec (NSi).

Predstavitev nakupa prvih elektronskih vinjet je potekala v Digitalnem središču Slovenije. Minister vipavskih korenin Jernej Vrtovec se je zahvalil družbi Dars za opravljeno delo. Dejal je še, da bo s tem konec ponovoletnega praskanja vinjet z vetrobranskih stekel.

Veljala bo 365 dni

Cestnina se bo še vedno plačevala glede na čas uporabe cestninske ceste in ne po dejansko prevoženi razdalji, zato z uvedbo e-vinjet cestninjenje osebnih vozil ne bo nič dražje kot do sedaj. E-vinjeta ima še eno prednost za uporabnike, njena veljavnost bo vezana na 365 dni od dneva nakupa, kar pomeni, da veljavnost ne bo več vezana na koledarsko leto kot pri sistemu klasične vinjete.

Vračilo denarja ob prodaji avtomobila

Pomembna novost v sistemu e-vinjet je tudi omogočeno vračilo sorazmernega dela cene letne vinjete v primeru prodaje vozila, kar v obstoječem sistemu ni možno.

Predstavitve nakupa prvih elektronskih vinjet se je udeležil tudi minister brez resorja, pristojen za digitalno preobrazbo, Mark Boris Andrijanič. Povedal je, da gre za odličen primer digitalne rešitve po meri državljanov, saj bo ljudem prihranila čas in živce.

Foto: Nebojša Tejić/STA

https://servis.sta.si/fotoservis/1097099

https://servis.sta.si/fotoservis/1097096

https://servis.sta.si/fotoservis/1097085

https://servis.sta.si/fotoservis/1097079

https://servis.sta.si/fotoservis/1097078

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več