Na današnji dan: Sporazum o Demosu

Potem ko so opozicijske zveze oziroma stranke sklenile, da zaradi ≫praznega govorjenja≪ ne bodo več sodelovale na ≫okrogli mizi≪ v okviru SZDL, so začele snovati skupno organizacijo. Njeno rojevanje je bilo dolgotrajno in naporno.

Predstavniki Slovenske demokratične zveze, Slovenskih krščanskih demokratov, Socialdemokratske zveze Slovenije in Slovenske kmečke zveze so se 27. novembra 1989 sešli na domu predsednika Slovenske kmečke zveze Ivana Omana in podpisali sporazum o ustanovitvi opozicijske koalicije. Ime koalicije, Demokratična opozicija Slovenije, krajše Demos, je nekoliko pozneje predlagal socialdemokrat (sedanja SDS) Matjaž Šinkovec.

Oman je takrat svaril pred ≫prehitevanjem≪, da ne bi izzvali oblasti. Zato Slovenska kmečka zveza takoj ni vstopila v Demos, čeprav se je z njegovim programom strinjala. Na volitvah je želela nastopiti sama. Mesec dni je tudi nihala med Demosom in ZSMS. Oman, ki je bil tudi kandidat za predsednika Demosa, je menil, da je treba ohraniti pogajanja z oblastnimi strankami, nasprotnega mnenja pa je bil dr. Jože Pučnik, ki je bil izvoljen za predsednika združene opozicije. Zagovarjal je oster odnos opozicije do oblasti.

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več
[obvestilnik logo="prikazi" target="_blank"]