Upajmo v zdravo pamet

Jurij Paljk urednik Novi Glas eu

Corriere della Sera je v ponedeljek, 22. novembra 2021, objavil na spletni strani udaren naslov: “Nemški minister za zdravje: ‘Do konca zime vsi cepljeni, preboleli ali mrtvi.” Minister Jens Spahn je to povedal, ko je ponovno pozval Nemce, naj se cepijo. Dodal je še, da je to, kar je dejal, z varianto delta virusa covid-19, “zelo verjetno”, saj bodo necepljeni ljudje skoraj zagotovo zboleli za virusom covid-19.

Italijanski državni podtajnik na ministrstvu za zdravje Andrea Costa pa je v ponedeljek povedal, da je zdaj v Italiji zaradi virusa covid-19 v bolnišnicah na zdravljenju 4 tisoč ljudi, medtem ko jih je bilo lani v tem času 33 tisoč. Zahvala za to gre visoki precepljenosti v Italiji in t. i. zelenemu potrdilu, ki omogoča kolikor toliko varno javno življenje. Tako v Italiji kot drugod po Evropi pozivajo ljudi, ki so že bili cepljeni, naj se prijavijo za tretjo dozo cepiva.

V Sloveniji, kjer je cepljenih le okrog 54 % ljudi, naravnost rotijo ljudi, naj se cepijo, saj so bolnišnice polne, število umrlih zaradi virusa covid-19 pa je v Sloveniji že preseglo številko pet tisoč. Sosednja Avstrija se spopada s hudim porastom obolelih in zato od ponedeljka kot prva država v Evropski uniji ponovno uvaja zaprtje države in napoveduje obvezno cepljenje proti virusu covid-19 od februarja prihodnjega leta.

Svetovna organizacija za zdravje WHO je sporočila, da je ves svet spet v primežu pandemije zaradi virusa covid-19, ki je ponovno najbolj pogost vzrok smrti. Na svetu je za posledicami pogubnega virusa umrlo že več kot pet milijonov ljudi, v Italiji 133 tisoč, v naši deželi Furlaniji Julijski krajini se bližamo številki 4 tisoč. Povsod po Evropi se zaradi zapiranj, v katera silita pandemija in širjenje virusa covid-19, množijo protesti. Pri nas pa se, žal, množijo tudi pozivi, naj se zapre državna meja s Slovenijo, nekateri pozivajo tudi k doslednemu izgonu migrantov, vračanju revežev v Slovenijo.

Upamo, da bo Bog dal zdravo pamet politikom in upraviteljem, da do tega zares ne bo prišlo! Virus covid-19 postavlja nove meje med nami.

Komentar Jurija Paljka, urednika tednika Novi glas EU.

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več