Podgoršek: Slovenija premore nekatere izmed najboljših oljkarjev

Podgoršek

Minister za kmetijstvo Jože Podgoršek se je ob današnjem svetovnem dnevu oljke udeležil posebnega promocijskega dogodka v Parizu, kjer je poudaril, da Slovenija premore nekatere izmed najboljših oljkarjev. Veseli ga tudi, da se krog pridelovalcev olja vrhunske kakovosti širi in da se vanj vključujejo tudi mladi, ki v tem vidijo priložnost.

Na dogodku Master class s slovenskimi oljčnimi olji, ki so ga skupaj pripravili ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, slovensko veleposlaništvo v Parizu ter predsednica in soustanoviteljica tekmovanja Olio Nuovo Days Paris Emanuelle Dechelette, minister Podgoršek ni skrival navdušenja nad vrhunskimi slovenskimi proizvodi, so sporočili z ministrstva.

Izpostavil je po njegovi oceni izjemno priložnost, da Slovenija kot evropska gastronomska regija v zibelki svetovne gastronomije predstavlja svoja oljčna olja. “Ministrstvo je ponosno na pridelovalce oljčnega olja, ki so tudi v letošnjih težkih razmerah pridelali oljčno olje vrhunske kakovosti in ga poslali v svet, da bi se lahko primerjali z najboljšimi,” so povzeli ministrove besede.

A pridelava oljk ni le stvar zaslužka. “Oljčnik je tudi zatočišče, kjer se spočije duša in telo nabere novih moči; je tisto, kar bo ostalo zanamcem,” je še izpostavil Podgoršek.

Svetovni dan oljk, ki ga praznujemo 26. novembra, je namenjen osveščanju o pomenu oljkarstva za trajnostni gospodarski in družbeni razvoj ter ohranitev naravnih virov. Letošnjo letino oljčnega olja so zaznamovale težke vremenske razmere, zaradi česar so bili pridelovalci ob večji del pridelka. Po ocenah strokovnjakov pa to ne bo bistveno vplivalo na cene olja.

Minister se je danes v Parizu srečal tudi s francoskim kolegom Julienom Denormandiejem. Ministra sta poudarila odlične odnose in sodelovanje med državama. Posebej sta izpostavila slovensko predsedovanje Svetu EU na področju kmetijstva, kjer se je francoski minister zahvalil Podgoršku za dosedanje delo.

Podgoršek je francoskemu kolegu predstavil tudi aktivnosti, ki jih slovensko predsedstvo predvideva do konca tega leta, ko bo Slovenija predala vodenje Sveta EU Franciji. Francoski minister pa je slovenskemu kolegu podrobneje predstavil prednostne naloge in vsebine, ki jim bo Francija sledila v času svojega predsedovanja. Med drugim sta izpostavila področje geografskih označb, kjer bo Francija vodila poglobljene aktivnosti, Slovenija pa bo povabljena v posebno skupino, ki bo poskušala iskati rešitve za odprta vprašanja na tem področju.

Ministra sta govorila tudi o priložnostih za skupne promocijske aktivnosti, vezane na kmetijstvo, promocijo pomena prehranske varnosti in podobno, so še sporočili s kmetijskega ministrstva.

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več