Včerajšnjemu obisku vlade RS v Pomurju ob rob. Kriminalist PU MS naju je z Luko Peršem obravnaval kot “protidržavna” elementa

“Koga vse med danes prisotnimi predstavniki medijev, pa ste tako obravnavali kot naju s Peršem,” sem vprašal osebo, verjetno pripadnika Sove, ker mi je “prodajal” zgodbo o tem, da so skozi enako proceduro šli novinarji.

O včerajšnjem obisku Vlade RS na čelu s predsednikom Janezom Janšo v pokrajini ob Muri sem pripravil dva prispevka za spletni medij “prava.si, ki ga berete. Na sklepno dejanje, javno tribuno v lendavski koncertni in gledališki dvorani, sem se odpravil s kolegom Luko Peršem. Seveda sem naju za spremljanje javne tribune tudi  pravočasno akreditiral kot novinarja pri SOJ KPV. Ker je bilo še dovolj časa do pričetka javne tribune, sem vstopil v predverje dvorane, opravil PCT formalnosti, nato pa še akreditacijo pri dekletih SOJ KPV. Z dvema kavicama v rokah sem se vrnil pred dvorano, kjer me je čakal Luka. Takrat pa se je zgodilo nekaj, kar v svoji skoraj polstoletni novinarski karieri še nisem doživel.

Incident s kriminalistom PU Murska Sobota, v nadaljevanju pa še verjetno z uslužbencem Sove, nisem hotel obešati na velik zvon, me je pa k temu “prisilil” tvit Luke o tem neprijetnem dogodku.

Skratka, kriminalist PU Murska Sobota se je še z enim uniformioranim policistom naenkrat znašel pred najino mizo in zahteval dokumente zaradi identifikacije. V redu, sem si mislil, je pač zaradi vlade poostren nadzor. Med agresivnim, na pol histeričnim spraševanjem kriminalista, uniformirani policist se mi je ob tem opravičeval, da je tu pač po uradni dolžnosti, je Luka prepoznal kriminalistov obraz. “Zdaj pa vem, zakaj se gre. Za Polano gre, tam ste me s še štirimi kolegi obravnavali, ker smo na prireditvi kadili đoint.” Že rahlo penast je kriminalist zavračal povezanost s tistim dogodkom in začel vrtati vame, kdo naju je poslal, za koga delava….Mirno sem mu odgovoril, da sem urednik, Luka pa novinar spletnega medija Prava.si. Frajer je skušal takoj poguglati, če ta medij res obstaja, pa sem ga prehitel in mu na svpjem telefonu pokazal naslovnico. Tako se je končal prvi del incidenta, ker sem mu z akreditacijsko kartico dokazal, da le opravljava svoje novinarsko delo.

Sledil je drugi del incidenta, ko nama je vstop v dvorano ob kriminalistu skušal preprečiti verjetno pripadnik Sove. Znova, da iste besede, da ne smeva na javno tribuno in bolj ko mu kažem obesek PRESS, me je skušal oddaljiti od vhoda v dvorano. “Koga vse med danes prisotnimi predstavniki medijev, pa ste tako obravnavali kot naju s Peršem,” sem pa vprašal, ker mi je “prodajal” zgodbo o tem, da so skozi enako proceduro šli novinarji. “In kaj je pri nama spornega, da naju ne spustite v dvorano, ko pa sva se že akreditirala,” sem ga vprašal še enkrat. Odgovora seveda nisem dobil, je pa kriminalist soboške PU ves čas kot tečna muha krožil okoli mene in Luko Perša. 

Na koncu nama je vseeno dovolil, da sva prestopila prag dvorane z jasnim opozorilo: “Zavedajte se, da imamo v dsvorani svoje ljudi in če….vaju bomo odstranili!” V sebi globoko poparjen, mu le odgovorim, da sem v svoji polstoletni novinarski karieri nekaj podobnega doživel le v nekdanjih časih. 

Ob čakanju, da pride v dvorano predsednik vlade Janez Janša in ministrski zbor, sva z Luko premlevala podrobnosti tega bizarnega dogodka, kjer se ga je naklepno lotil kriminalist PU MS in si rekla, da ga javno ne bova pogrevala.

Sledil pa je še en tvit Luke Perša in pa izjava o dogodku, zato sem pač ta bizarni incident prelil v novinarski prispevek.

Izjava Luke Perša

“Spoštovani, moje ime je Luka Perš in sem novinar spletnega medija #Prava. Rad bi vas obvestil, da se je zgodil pred tiskovno konferenco vlade v Lendavi incident. Priča dogodku je bilo vsaj med pet do deset ljudi.
Novinarja spletnega medija #Prava Boris Cipot in Luka Perš sva se udeležila tiskovne konference vlade v Lendavi. Na dogodek sva prišla okrog 17.ure. Oba sva pokazala PCT in se javila odgovornim, ki so imeli seznam medijev, Opravila sva formalnosti in se usedla na teraso, kjer sva popila eno kavo.
Na kar je sledil popolnoma neprijeten trenutek za oba novinarja. K nama je pristopil kriminalist, ki ga je novinar Luka Perš prepoznal zaradi dogodka izpred treh oz. štirih let na Pomurskem poletnem festivalu v Veliki Polani, v katerega je bil vpleten novinar Luka Perš in bil tudi kriv za prekršek, ki se mu je očital. Krivdo je takoj priznal in plačal denarno kazen.
 Kriminalist se ob postopku sploh ni predstavil in legitimiral. Novinar Luka Perš pa se tudi ni spomnil njegovega imena in priimka.
Kriminalist je od naju zahteval osebne dokumente, kar sva mu oba izročila. Potem nama je govoril, da midva na tiskovni konferenci nimava kaj početi in se morava odstraniti . Lepo sva oba razložila, da sva od petka, dne 19.11.2021 postala uradni medij. Novinar Boris Cipot mu je pokazal na telefonu najino spletno stran in da sva v razvidu medijev. Novinar Luka Perš pa mu je dejal, da je odločbo o razvidu medijev objavil v petek na Twitterju in mu jo lahko pokaže v sekundi. Kriminalist se je umaknil, oba novinarja pa sva se zapletla v kratki pogovor s policistom, ki je bil priča dogodku.
A novi šok je sledil, ko sva hotela oba novinarja medija #Prava vstopiti v zgradbo, kjer je potekala tiskovna konferenca. 
Po naših predvidevanjih je moral omenjeni kriminalist povedati vladnemu varnostniku, da naju ne sme spustiti na tiskovno konferenco. Vladni varnostnik nama je tako povedal, da nimava več pravice vstopiti na prizorišče, ker nisva na seznamu akreditiranih medijev. A je novinar #Prava Boris Cipot povedal, da je oba novinarja #Prava prijavil na vladno službo do torka do 16.30 ure za omenjeno tiskovno konferenco v Lendavi.  Po nekaj minutnem pregovarjanju nama je vladni varnostnik z malce povišanim in strogim tonom povedal, da če bova karkoli počela, naju bodo takoj odstranili s prizorišča.
Čemu sva bila deležna takšne pozornosti omenjenega kriminalista, nama ni jasno. Ali je to povezano z razkrivanjem lokalnih zgodb v Pomurju, lahko samo ugibava.
Zelo bova vesela, če boste o dogodku obvestili slovensko javnost in obsodili takšno ravnanje, kot si jo je privoščil omenjeni kriminalist na dogodku.
O dogodku smo tako obvestili policijsko upravo v Murski Soboti, policijsko postajo Lendava, generalnega direktorja Policije dr. Antona Olaja, ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa in kabinet predsednika vlade.”

Boris Cipot

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več