Milena Miklavčič: Vse o moških

Milena Miklavčič

Kolumno pišem v petek, 19. novembra, ko po svetu obeležujejo mednarodni dan moških. Če je verjeti statistiki, jih v Sloveniji živi 1.058.000 moških, malo več kot žensk, teh je 1.049.000. Najpogostejše ime je še zmeraj Franc, največ novorojenih dečkov pa je že 21. leto zapored dobilo ime Luka. Med mlajšo generacijo je bilo lani 92 odstotkov z vsaj srednjo stopnjo izobrazbe, dokončano najmanj višješolsko izobrazbo pa ima 36 odstotkov moških. Usoda jim namenja krajše življenje kot ženskam. Lani je bila povprečna starost moških, ki so umrli, 75,3 leta.

Žalostno je, da se slovenski moški pogosteje odloča za samomor kot ženska. Po številu samomorov na 100.000 prebivalcev se v EU uvrščamo na drugo mesto, po stopnji samomorov med moškimi pa na četrto mesto, za Litvo, Latvijo in Madžarsko.

Ko sem leta 2019 izdala knjigo tretjo knjigo iz trilogije Ogenj, rit in kače niso za igrače, je bila ta namenjena moškim in njihovim zgodbam. Nabralo se jih je več kot 250, kar lahko predstavlja soliden vpogled v njihova življenja.

Njihove zgodbe so mi dale misliti. Spoznala sem, da sem bila v preteklosti tudi sama marsikdaj ”žrtev” pavšalnih ocen o tem, kakšni so moški, kako čutijo, kaj zmorejo, kaj hočejo, pričakujejo in kako ravnajo, ko so potisnjeni ob zid. Streznitev, da je realno življenje na stotine svetlobnih milj oddaljeno od stereotipov, pa je prišla zlasti v stiku z mlajšimi pripovedovalci.

Moški sogovorniki so me še prepričali, da je življenje, ki ga živijo, sestavljeno iz več hitrosti. Če so nekateri med njimi še zmeraj ”priklopljeni” na vrednote, predsodke, spoznanja, ravnanja in ukrepanja, značilna za 20. stoletje, pa jih drugi po načinu življenja krepko prehitevajo po levi in desni. Principi, ki jim sledijo, so novi, drugačni, celo nepreverjeni, zato tudi težko sodim, komu od njih bo pot do cilja tlakovana z manj padci in poleni pod nogami.

Tudi pri ”moških zgodbah” se je zgodilo podobno kot pri ženskih: tisti, ki sledijo ”preverjenim” družinskim, tradicionalno obarvanim vrednotam (brez večjih pretresov doštudirajo, si ustvarijo gnezdo, poročijo, imajo otroke), imajo običajno precej ”nezanimivo” življenje. Razen, seveda, če ga ne zaznamujejo bolezni, nesreče.

Preberite zapis v celoti tukaj.

Piše Milena Miklavčič

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več