Molitev za zdravo pamet

Jurij Paljk urednik Novi Glas eu

Vem, da bom od tistih, ki so vedno prepričani o svojem prav, in to ne glede na versko ali idejno usmerjenost, deležen posmeha in ironičnih opazk, a bom vseeno napisal, kar mi prihaja te dni najprej na misel.

Ko sem odraščal, smo doma in v slovenskih cerkvah še molili, pogosta je bila tudi molitev “za zdravo pamet”. Prošnja “za zdravo pamet” je danes nujna, saj si drugače ne morem razložiti katastrofalnih podatkov iz domovine Slovenije, kjer so slovenske bolnišnice na robu zloma. Številke okuženih s covidom-19 so v Sloveniji tako visoke, da zdravniki, politiki in razumniki vsak dan državljane pozivajo, naj se držijo navodil za preprečevanje okužb, naj se vendarle cepijo proti covidu-19!

Predstavniki Slovenske akademije znanosti in umetnosti (SAZU) in slovensko ministrstvo za zdravje so v ponedeljek, 15. t. m., na tiskovni konferenci pozvali državljane k razumu. SAZU je zapisala, da “rastoče število okužb, trpljenje in stiske bolnikov ter njihovih svojcev na eni strani in prezasedenost bolnišnic na drugi terjajo ukrepe in takojšnji odziv celotnega prebivalstva, s čimer bomo preprečili zdravstveno katastrofo in številne nove nepotrebne žrtve. Z upoštevanjem ukrepov varujemo svoje življenje in tudi življenje drugih … Cepiva, ki jih imamo na voljo, so učinkovita.”

Minister za zdravje Janez Poklukar je opozoril, da je cepljenje edini izhod “iz nevzdržne situacije, v kateri se je znašlo slovensko zdravstvo, saj je znanost jedro naše civilizacije, in če zavračamo znanost, se vračamo v kameno dobo.” Predstojnik kliničnega oddelka za intenzivno interno medicino Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana Marko Noč je opozoril, da so od začetka epidemije na intenzivni negi zdravili 3670 covidnih bolnikov, njihova umrljivost pa je okrog 50 odstotkov: “Če torej pride bolnik s covidom-19 v intenzivno terapijo, je 50-odstotna verjetnost, da umre.” Verjetnost, da bolnik potrebuje intenzivno zdravljenje, pa je pri cepljenih desetkrat manjša kot pri necepljenih.

Komentar Jurija Paljka, urednika tednika Novi glas EU.

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več