Ob zahvalni nedelji

Ponekod so zahvalne nedelje že bile, drugod bodo to nedeljo. Zahvalne nedelje so okrog sv. Martina, ob čigar prazniku dozori vino, častimo ga zaradi njegove darežljivosti in skromnosti. V času pandemije je zahvalna nedelja namenjena predvsem tistim, ki skrbijo, da se virus covid-19 ne širi, pa naj gre za zdravnike, medicinske sestre, nenazadnje tudi politike, ki sprejemajo nujne ukrepe za zajezitev pandemije, za vse tiste, ki nesebično delajo za skupno dobro v teh zahtevnih in čudnih časih, naj so to prodajalke v trgovinah ali sile javnega reda.

Ljubljanski nadškof msgr. Stanislav Zore je v svojem nagovoru lepo povedal: “Iskrene in pristne zahvale nismo sposobni tako dolgo, dokler smo samozadostni, dokler smo zaprti sami vase. Takoj pa, ko začutimo hvaležnost in potrebo po zahvali, je to znamenje, da so v našem življenju ljudje in stvari, ki niso samo po sebi umevni. V hvaležnosti se nam začneta razodevati zastonjskost in obdarovanost našega življenja. Hvaležnost nas odpira za odnose z drugimi in z Bogom. V letu, ki se bliža svojemu koncu, smo doživljali stisko in trdoto epidemije. Ta nepovabljeni gost je že toliko časa med nami, da smo se ga naveličali in nam preseda. Zato se morda vprašujemo, komu in za kaj naj bi se zahvaljevali … Rad bi se zahvalil vsem tistim, ki ste bili v tem času poklicani pomagati drugim zaradi svoje službe, pa ste znali odložiti uradnost in ste ljudem v stiski pokazali pozoren pogled in spodbuden nasmeh, pomirjajočo besedo. Po vsakem takem dejanju nas je obiskoval dobri Bog.”

Koprski škof dr. Jurij Bizjak pa je dejal: “Tudi letos se brez pomisleka zahvaljujemo svojim civilnim oblastem in strokovnim službam, ki tako s svojim znanjem kakor s svojimi pooblastili resno in zavzeto pripravljajo ustrezna navodila in s svojimi napori odločilno posegajo v potek in razvoj bolezni in nas vljudno vabijo k sodelovanju in upoštevanju svojih dognanj in odločitev.”

Bodimo hvaležni tudi mi in namenimo tople besede iskrene zahvale tistim, ki javnih zahval niso deležni!

Jurij Paljk urednik Novi Glas eu
Jurij Paljk – urednik tednika Novi glas

Komentar urednika tednika Novi glas Jurija Paljka. Njegove predhodne Komentarje lahko preberete TUKAJ.

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več