Zaračunavanje dodatnih stroškov ob hitrem testiranju nezakonito

testiranje

Z ministrstva za zdravje sporočajo, da je zaračunavanje kakršnihkoli dodatnih stroškov ob opravljanju hitrega testa nezakonito. Med njimi naštevajo zaračunavanje administrativnih stroškov, stroškov izdajanja QR-kode ali izpisa potrdila. “Tovrstno ravnanje se prijavi zdravstvenemu ali tržnemu inšpektoratu,” so pojasnili v zapisu na spletni strani.

Na ministrstvu za zdravje poudarjajo, da izvedba zdravstvene storitve hitrega antigenskega testa obsega test, odvzem brisa za dokazovanje antigenov virusa, mikrobiološko preiskavo, osnovno varovalno opremo, vnos v centralni register podatkov v pacientih, izpis evropskega digitalnega covidnega potrdila in vse morebitne ostale stroške.

Ob tem so na ministrstvu opomnili, da se hitri testi pri izvajalcih javne zdravstvene dejavnosti, prav tako pri koncesionarjih, financirajo iz proračuna. Zasebniki pa lahko opravljanje hitrega testa posamezniku lahko zaračunajo največ sedem evrov.

Posameznik sicer za testiranje potrebuje osebni dokument in kartico zdravstvenega zavarovanja. “Pri čakanju na odvzem brisa ves čas vzdržujte medosebno razdaljo vsaj 2 metra in nosite masko,” pozivajo na ministrstvu.

Na zdravstvenem ministrstvu poudarjajo, da želijo s hitrim antigenskim testiranjem v čim večji meri odkriti vse okužene, ki nimajo značilnih znakov okužbe in bi lahko zato nevede širili okužbo na druge zdrave osebe v njihovi bližini. “Osnovni pogoj za udeležbo na testiranju je, da ste zdravi in brez znakov in simptomov akutne akutne okužbe dihal in prebavil,” še sporočajo z ministrstva in ob tem vse pozivajo, da pozitivni rezultat hitrega testa preverijo še s PCR-testom.

DELITE
Ne spreglejte
post-image
Aktualno

Protestna izjava

Podpisani predstavniki slovenske civilne družbe v imenu članov, plačnikov RTV-prispevka, protestiramo zoper politični kadrovski cunami, s katerim vladajoča politika po svojih nameščencih v organih RTV Slovenija izničuje še zadnje...
Naloži več