Milena Miklavčič: Ko vnuka skrbi, kaj bo po babičini smrti

Milena Miklavčič

Najbogatejši Zemljan Elon Musk je nedavno sporočil, da je, če bi bila delitev denarja transparentna, pripravljen reševati problem svetovne lakote.

Muskovo premoženje je trenutno ocenjeno na skoraj 300 milijard dolarjev. Njegovi sledilci na Twitterju so bili ob ideji v mnenjih razdeljeni. Nekateri menijo, da ultrabogataši ne bi smeli obstajati. Drugi pa so stopili na Muskovo stran in se spraševali, zakaj mu ne sledijo tudi drugi multimiljarderji.

Žalostno je, da je pravica do ne biti lačen zelo mačehovsko porazdeljena. Na svetovni ravni zavržemo več kot milijardo ton hrane, hkrati pa vsako leto umre kar 3,1 milijona otrok zaradi podhranjenosti. Evropejci na leto zavržemo 89 ton živil, vsak Slovenec pa 68 kilogramov! Če je verjeti statistiki, se količina zavržene hrane iz leta v leto povečuje tudi pri nas.

Odraščala sem v času, ko je »žretje« sodilo še med grehe, ki se jih je bilo treba spovedati. Da bi kdo metal hrano v smeti?! Niti enkrat samkrat se ne spomnim, da bi v skledi ali na krožniku kaj ostalo. Največkrat smo eno in drugo tudi polizali. Če pade kruhek ti na tla, poberi in poljubi ga, pa je rek, ki ga vtepam v buče tudi vnukom.

Rojena sem leta 1952. Mirno lahko rečem, da smo bili takrat bolj kot ne »naravni vegetarijanci«. Meso je bilo na krožniku le ob nedeljah – ali pa še to ne. Med tednom so se vrstili na videz enolični jedilniki od zelje, repe in matevža do mlečnih jedi in krompirjevega golaža, h kateremu je spadal tudi rižev narastek ali palačinke.

Pili smo vodo ali doma narejene sokove. Nabirali smo borovnice, maline, jagode. Prehrana je bila močno odvisna od letnih časov, zlasti v zgodnjih šestdesetih, ko so bili hladilniki bolj izjema kot pravilo. Ne pomnim, da bi bila pozimi na mizi solata! Kje bi jo pa dobili? Ženske so v jesenskem času pripravile ozimnico od rdeče pese do paprike, kumaric in srbske solate. Si predstavljate, s kakšnim užitkom smo spomladi, ko je skopnel sneg, nabirali regrat in si ga privoščili s toplim krompirjem, kuhanim jajcem in ocvirki ter česnom?

Preberite zapis v celoti tukaj.

Piše Milena Miklavčič

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več