BIA Separations podpisana pod rekordno hiter razvoj procesa proizvodnje cepiva mRNA

BIA Separations iz Ajdovščine, zdaj del nemške družbe Sartorius, je v rekordnih štirih mesecih uspešno razvila optimiziran proces proizvodnje cepiva mRNA. Razvila ga je v sodelovanju z družbo BioNet, vodilnim tehnološkim podjetjem na področju izdelave gensko spremenjenih cepiv. Proces je bil uspešno uporabljen za proizvodnjo cepiva proti COVID-19, ki gre v klinično fazo I testiranja.

BIA Separations – Sartorius, vodilni razvijalec monolitne tehnologije ter ekskluzivni proizvajalec kromatografskih kolon za proizvodnjo, čiščenje in analizo velikih biomolekul ter virusnih delcev, se je s strokovno ekipo za razvoj genskih cepiv BioNet povezal v začetku leta 2021. Družbi sta v sodelovanju najprej razvili optimiziran proces proizvodnje cepiva pDNA in nato še cepiva mRNA ter obe tehnologiji uspešno prenesli iz laboratorijev BIA Separations v industrijski obrat podjetja BioNet.

Proces proizvodnje razvili v čudežnih štirih mesecih

Aleš Štrancar, izvršni direktor podjetja BIA Separations – Sartorius je ponosen, da so biliizbrani za partnerja razvojne strategije podjetja BioNet: »Z veseljem smo sodelovali pri načrtih za razvoj procesa mRNA. Zaradi omejitev povezanih s Covidom, sta se vse delo in prenos tehnologije koordinirala prek telekonferenc, brez fizičnih srečanj in usposabljanj. Kljub temu smo proces proizvodnje razvili v zgolj štirih mesecih, kar je že skoraj čudež. To ne bi bilo mogoče brez izjemno izkušene in motivirane ekipe podjetja BioNet. Posebna zahvala pa gre tudi našim ekipam, ki so ponovno uspele razviti proces proizvodnje v rekordnem času.«

dr. Aleš Štrancar izvršni direktor podjetja Bia Separations – Sartorius

Ključni partnerji, ki pod časovnim pritiskom zagotavljajo najvišjo raven kakovosti

Hong Thai Pham, generalni direktor podjetja BioNet, je sodelovanja z BIA Separations – Sartorius zelo vesel: »Ko je čas bistvenega pomena, je zelo pomembno, da se lahko zanesemo na ključne partnerje, hkrati pa ohranimo najvišjo raven kakovosti na vseh področjih našega dela. Zelo ponosni smo tudi, da je naša ekipa uspela izdelati dve vrsti genskih cepiv, pDNA in mRNA. Nadaljnjega partnerstva z ekipo podjetja BIA Separations se veselimo tudi pri prihodnjih projektih.«

BIA Separations – Sartorius in BioNet sodelujeta tudi pri drugih projektih z namenom povečanja razvojnih zmožnosti in proizvodne zmogljivosti cepiv z nukleinsko kislino, tako pDNA kot mRNA, v Evropi, Avstraliji ter državah v razvoju.
Cepivo mRNA, ki ga proizvajajo v proizvodnem obratu podjetja BioNet, je razvil center za raziskovanje cepiv Chula (Tajska) v sodelovanju z Univerzo v Pensilvaniji, ZDA.

O podjetju BIA Separations – Sartorius

BIA Separations – Sartorius, je vodilno podjetje na področju razvoja in proizvodnje monolitnih kromatografskih kolon CIM® (Convective Interaction Media) za proizvodnjo, prečiščevanje ter analizo velikih biomolekul, kot so virusi, plazmidi in mRNA, ki se uporabljajo v celičnih in genskih terapijah. Tehnologija podjetja za prečiščevanje v proizvodnem obsegu se že uporablja pri proizvodnji prvih komercializiranih naprednih terapij; podjetje je zelo prisotno tudi na področju kandidatov za nova zdravila v kliničnih kanalih. Cilj podjetja BIA Separations – Sartorius je razviti in proizvajati monolitne kolone CIM® najvišje kakovosti ter zagotoviti vrhunske storitve raziskav oziroma razvoja metod za prečiščevanje in analizo biomolekul. Podjetje si dodatno prizadeva zagotoviti edinstvena orodja za nadzor med procesi, ki bi pospešila razvoj procesov ter omogočila boljše razumevanje in nadzor bioprocesov.

O podjetju BioNet

BioNet je v celoti integrirano francosko-tajsko podjetje, osredotočeno na razvoj, proizvodnjo in dobavo gensko modificiranih cepiv proti ponavljajočim se oziroma pandemičnim boleznim. BioNet proizvaja edina rekombinantna cepiva proti oslovskemu kašlju na svetu, ki vsebujejo gensko modificiran pertuzijski toksin (Pertagen®, Boostagen® in BoostagenRED). BioNet razvija genska cepiva proti virusu SARS-CoV2 z uporabo platform tehnologije pDNA in mRNA. Za cepivo DNA (Covigen) potekajo klinična preizkušanja v Avstraliji, za cepivo mRNA (ChulaCov19) pa se pričakuje, da bo kmalu stopilo v fazo preizkušanj 2/3.

Foto: BIA Separations – Sartorius

Vir: Mediade

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več