Odmevna predstavitev knjige „Slovenski razkol“ v Cerknem

Eno od oktobrskih sobot je v dvorani podružnične glasbene šole v Cerknem potekala dobro obiskana predstavitev znanstvene monografije »Slovenski razkol« avtorja dr. Jožeta Možine. Gre za izjemno delo, ki je doživelo že šesti ponatis in doživlja rekordne uspehe pri bralcih. Gre za razširjeno doktorsko disertacijo, ki jo je avtor pred petimi leti zagovarjal na Filozofski fakulteti v Ljubljani in je sad njegovega skoraj dvajsetletnega raziskovanja, zbiranja arhivskega gradiva po različnih javnih in privatnih arhivih ter snemanja pričevanj. Knjiga ruši tabuje o drugi svetovno vojni na Slovenskem in dogajanje s pomočjo novo odkritih arhivov in dokumentov predstavi v povsem novi  luči.  Pogovor z gostom je odlično vodil primorski zgodovinar dr. Renato Podberšič, ki ga je dr. Možina označil za največjega poznavalca revolucionarnega nasilja na Primorskem.

Knjiga je doživela že vrsto izjemno obiskanih predstavitev širom Slovenije in zamejstva. Avtor, dr. Možina predstavitve knjige razume kot neke vrste romanje. Vesel je, da se preko monografije »Slovenski razkol« dogaja neke vrste proces, ki je za naš narod potreben. Resda knjiga pričuje o preteklosti, ampak govori in to se vidi tudi iz velikega obiska na prireditvah, tudi o sedanjosti. Predstavlja nam namreč del preteklosti, ki ni izživeta, ki je zamolčana in zatolčena, hkrati pa hromi naše družine in narod v celoti. Zato je ukvarjanje z zgodovino na takšen način, kot se dogaja sedaj, tudi preko te knjige, pravzaprav investicija v sedanjost in prihodnost.

Vse to se je potrdilo tudi na sobotni predstavitvi v Cerknem, iz odzivov poslušalcev se je zdelo, da so ta večer potrebovali. Cerkno ima bolnico Franjo, spomenik humanosti, prav tako, pa ima Lajše, kjer so partizani februarja 1944 pobili štirinajst nedolžnih domačinov.  Še veliko je bolečine ob spominu na žalostne dogodke med drugo svetovno vojno, predvsem pa, da je marsikaj  neraziskanega tudi z drugih koncev Cerkljanske.

Predstavitev znanstvene monografije »Slovenski razkol« avtorja dr. Jožeta Možine v Cerknem

Avtor besedila in fotografije: David Bašelj

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več