Vlada sprejela sklep o ustanovitvi delovne skupine za projekt zelene mobilnosti

seja

Vlada je na včerajšnji dopisni seji sprejela sklep o ustanovitvi delovne skupine vlade za koordinacijo projekta na področju zelene mobilnosti GREMO. Vsebino projekta so s ciljem, da slovenska avtomobilska industrija zadrži vodilno vlogo dobavitelja, oblikovali predstavniki Slovenskega avtomobilskega grozda ACS.

O prestrukturiranju avtomobilske industrije je predsednik vlade Janez Janša z ministrsko ekipo in desetimi vodilnimi slovenskimi dobavitelji avtomobilske industrije pogovarjal sredi meseca med obiskom v Spodnji Idriji. Dogovorili so se, da bodo pristojna ministrstva imenovala koordinatorje, ki se bodo ukvarjali z nastalimi dilemami in odprtimi vprašanji, vlada pa bo nato sprejela tudi ustrezno strategijo na temo obravnave brezogljične mobilnosti, so po včerajšnji dopisni seji sporočili iz vladnega urada za komuniciranje.

S ciljem, da slovenska avtomobilska industrija zadrži vodilno vlogo dobavitelja tudi v prihodnosti, ki bo predvsem električna, so predstavniki Slovenskega avtomobilskega grozda ACS oblikovali vsebino projekta GREMO (GREen MObility).

V okviru projekta GREMO bodo razvijali in izdelovali nove inovativne izdelke za elektrificirano mobilnost, razvijali vrhunske proizvodne tehnologije, pospešeno uvajali napredno robotiko, avtomatizacijo in digitalizacijo proizvodnje po načelu Industrije 4.0, zagotavljali rešitve krožnega gospodarstva v proizvodnih procesih ter na ta način pomembno pripomogli k zniževanju okoljskega odtisa.

Kot so dodali na vladnem uradu, bo zaradi pomembnosti slovenske avtomobilske industrije, ki prispeva več kot desetino slovenskega bruto domačega proizvoda in več kot petino slovenskega izvoza, v projektu sodelovala tudi vlada oziroma njena za gospodarstvo najpomembnejša ministrstva in vladni službi.

Pričakovanja predstavnikov avtomobilskega grozda gredo po pojasnilih vladnega urada za komuniciranje predvsem v smeri vzpostavitve ustreznega zakonodajnega okolja, vzpostavitve ustreznega izobraževalnega okolja in sofinanciranje projekta GREMO.

Na dopisni seji je vlada včeraj izdala tudi odločbo o razrešitvi Darje Škufca Adlešič in Biserke Močnik z mest članic Sveta Slovenske turistične organizacije (STO). Na njuni mesti je z 29. oktobrom kot predstavnici ustanovitelja, zaposleni na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo imenovala Ksenijo Flegar in Mojco Plaznik. Mandat jima bo potekel 11. septembra 2025.

Škufca Adlešičeva in Močnikova, ki sta bili imenovani septembra lani za obdobje petih petih let, sta podali odstopno izjavo, so pojasnili na vladnem uradu.

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več