Na današnji dan: “Greh” škofa Rožmana

24. oktobra 1941 je ljubljanski škof Gregorij Rožman v pastirskem pismu obsodil ≫podvige raznih osvobodilnih gibanj nerazsodnih ljudi≪, saj so ti po njegovem ljudem samo škodovali. Zaradi vodilne vloge komunistov je omenil tudi ta problem in poudaril, da ne gre verjeti narodnim geslom internacionalnih komunistov in da katoličani z njimi ne smejo sodelovati. Po njegovem tudi komunistični socialni nauki ne bodo prispevali k pravični ureditvi družbe.

Še ostreje je v pridigi konec novembra 1941 obsodil umore in ropanje. Ker so se podobni primeri nadaljevali tudi v Ljubljani, kljub nekaterim omahovanjem pozneje ni bil več dovzeten za pozive in vabila odposlancev OF, čeprav se je odzival na potrebe duhovščine na partizanskem ozemlju. Zelo so nanj vplivali pogosti uboji duhovnikov v letih 1942 in 1943.

Precej duhovnikov je sprva z naklonjenostjo spremljalo nastanek OF in pojav prvih partizanov. Ko pa so začeli Italijani zaradi partizanskih akcij ostro nastopati proti prebivalstvu, je marsikdo spremenil svoje mnenje, zlasti ker je bil na terenu vse bolj opazen komunistični značaj partizanstva. Duhovščina se je na nastanek OF in partizanstva odzvala različno, vendar je bilo že v začetku nekaj duhovnikov dejavnih v okviru Slovenske legije.

Vir: Peter Colnar, Slovenska kronika tisočletja

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več