Neizobraženost samozvanih preiskovalnih novinarjev

Kako se lahko zgodi, da portal in televizija hkrati objavita zmontirani posnetek, ki je tako obremenjujoč za ministra, da lahko sproži takojšen odstop? Kako je možno, da takega posnetka, ki sta ga očitno dobila od človeka, sovražno nastrojenemu do ministra, medij pred objavo ne preveri? Samo dva možna odgovora sta. Bodisi gre za neukost oziroma obrtniško neznanje bodisi je posredi pokvarjenost.

Kaj je res in kaj ne pri domnevnih spornih poslih Vizjaka se bo še pokazalo, saj ministra ne obremenjuje samo zmontirani posnetek. Težava pa je, da ljudje medijem, posebej dominantnim, vse manj verjamejo. Zakaj?

Neukost je rak slovenskega novinarstva

Neizobraženost v slovenskem novinarstvu ni tako redka. Nenazadnje gre za poklic, za katerega delodajalci ne zahtevajo nobene formalne izobrazbe. Cela vrsta novinarjev in urednikov nima visoke izobrazbe, čeprav pišejo gospodarske in politične komentarje. Neukost novinarjev je pogosta. Kot rak, saj uničuje tudi zdravo tkivo. Ena laž postavi na laž celoten članek ali celo medij.

Poglejmo primer. Samozvana preiskovalna novinarja portala Necenzurirano, ki je nedavno objavil ponarejeni posnetek ministra Vizjaka, imata, denimo, zelo pomanjkljivo splošno izobrazbo. Samo nerazgledanost ali pa izjemna pokvarjenost lahko privede, da nekdo napiše tako laž. V članku na portalu sta 14. oktobra napisala: “Aleš Hojs je rumene jopiče označil za ‘bisere’, protivladne protestnike pa za ‘svinje’.”

Biseri svinjam je fraza, ne pa primera

Novinarja Primož Cirman in Vesna Vuković fraze sploh ne razumeta. Verjetno nista imela pogosto v rokah Svetega pisma. A očitno tudi nasploh nista veliko brala, saj bi sicer gotovo že kdaj kje prebrala frazo “biseri svinjam”. Najdemo jo namreč velikokrat v klasični svetovni literaturi. A tudi v popularni kulturi zadnjih desetletij. Biseri svinjam je tudi naslov komičnega stripa in serije risank. 

Hojs je uporabil frazo v dveh besedah, ne pa primere. Naj ponovim, kar sem napisal v tedniku Domovina julija. »Ne mečite biserov svinjam. To so Kristusove besede, ki pomenijo, da nekateri ljudje niso vredni nekaterih darov. Biserov prašičem nihče ne daje, ker uboge živali ne vedo, kaj bi z njimi. V resnici niti ne ločijo med biserom in kamenčkom. Če bi enoletniku podarili Prešernove Poezije, bi to lahko izrazili s frazo biseri svinjam. A ne zato, ker bi knjiga bila podobna biseru in malček prašiču, ampak zaradi samega pomena dejanja. Otročič pač ne ceni Prešerna in bi knjigo poslinil, raztrgal in odvrgel.

V glihi viži je to frazo uporabil minister Aleš Hojs. Protestniki, ki so žvižgali med blagoslovom lipe pred parlamentom in med intoniranjem nacionalne himne, ne razumejo, kaj pomenijo pojmi država, žrtve domovinske vojne, bonton. Žvižganje svoji lastni himni ali materi je v civilizaciji pač nerazumno dejanje. Hojs je ocenil, da vandali niso bili vredni proslave, saj je niti dobro ne razumejo. Temu se reče biseri svinjam. To ne pomeni, da bi protestnike primerjal z živalmi. To lahko pomisli samo novinar, ki ni vreden svojega poklica, saj ne pozna niti osnovnega besednega zaklada naše civilizacije.«

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več