Na današnji dan: Goriški nadškof Sedej

Goriški nadškof Frančišek Borgia Sedej je bil eden od tako imenovanih velikih Slovencev. 23. oktobra 1931 je papež sprejel njegov odstop. Nadškof se je tako odločil po večletnem pritisku fašističnega režima.

Nadškof Sedej, edini slovenski nadškof v Italiji, je zelo pazil, da bo pravičen in enak do vseh svojih vernikov, to je Slovencev, Italijanov in Furlanov. Zaradi takšnega stališča ni mogel podpreti izpodrivanja verouka v slovenščini iz šol. Podprl je svojo duhovščino, ki je sklenila, da verouka ne bo poučevala v šolah v italijanščini, ampak je predmet v slovenščini prenesla v cerkev.

Ko so leta 1929 prepovedali vsako slovensko besedo tudi v prvih treh razredih osnovne šole, je nadškof Sedej s pastirskim pismom praktično uzakonil župnijske šole, ki so ostale vse do leta 1943 na Primorskem edini branik slovenščine v osnovnošolskem izobraževanju.

Kljub siloviti gonji, ki so jo proti njemu sprožile fašistične oblasti, je nadškof vztrajal, dokler ga ni leta 1931 prosil papež Pij XI., naj odstopi. Papež je obljubil, da bo na njegovo mesto imenoval duhovnika, ki bo enako pravičen do vseh narodnosti v škofiji. Na veliko presenečenje je imenoval za naslednika enega najbolj zagrizenih italijanskih nacionalistov.

Novembra 1931 se je pogrebni sprevod nadškofa Sedeja od Gorice do Svete gore sprevrgel v veličastno tiho protifašistično manifestacijo slovenskega ljudstva na Primorskem.

Vir: Peter Colnar, Slovenska kronika tisočletja

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več