Po volitvah

Najraje bi zapisal, da je na volitvah zmagala tista večina volivk in volivcev, ki se občinskih volitev niso udeležili, a dejstvo je, da je četrtič postal tržaški župan Roberto Dipiazza, ki je prejel 51,29 % glasov. 38.816 volivk in volivcev je zanj glasovalo, medtem ko je kandidat leve sredine Francesco Russo prejel 48,71 %, zanj je glasovalo 36.858 volivk in volivcev.

A tega ne bom napisal, ker je prav dejstvo, da ljudje niso šli na volitve, znak, da je z nami nekaj hudo narobe, saj ne verjamemo več politiki niti takrat, ko bi ji morali, ker so občinske volitve danes še edine, kjer vsi mi lahko vsaj malo še odločamo, kdo bo vodil našo občino, ker tega na državni ravni že dolgo ne moremo več odločati.

Volilna udeležba je bila povsod po Italiji zelo nizka, v Trstu je volilo le 77.816 od 184.489 ljudi, ki imajo volilno pravico, se pravi, da je v Trstu volilo le 42 odstotkov ljudi, ki imajo volilno pravico. In je zato poraženec Francesco Russo takoj po častnem priznanju poraza in čestitki Robertu Dipiazzi pravilno opozoril, da bo “tisti, ki bo zdaj županoval v Trstu, lahko to počel, ker je zanj volilo 21 % volivcev, in naj se nad tem zamisli, kot bi se zamislil tudi jaz, če bi zmagal”.

Prav dejstvo, da tako nizke volilne udeležbe v Trstu še ni bilo, govori o tem, kako daleč so si danes družba in politične stranke. In zato ne preseneča dejstvo, da je Trst bil štiri dni v središču pozornosti predvsem zaradi zapore in stavke, ki je ohromila tržaško pristanišče, kot tudi ne preseneča, kako hitro so s stavko pristaniških delavcev opravili odgovorni, saj je večina protestnikov v mestu predvsem zaradi nasprotovanja “zelenemu potrdilu” in cepljenju proti virusu nasploh.

V tržaškem občinskem svetu bodo slovenski svetniki Valentina Repini, Štefan Čok in Stefano Ukmar, vsi izvoljeni na listi Demokratske stranke. Peter Močnik, ki je od Slovenske skupnosti prejel največ glasov, ni bil izvoljen v občinski svet, ker je bil Russo poražen, slovenska stranka tako po dolgih letih zapušča tržaški občinski svet in bo prihodnje dni gotovo podala obračun in analizo bolečega poraza.

Jurij Paljk urednik Novi Glas eu
Jurij Paljk, urednik tednika Novi glas

Komentar urednika tednika Novi glas Jurija Paljka. Njegove predhodne Komentarje lahko preberete TUKAJ.

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več