Na današnji dan: Španski borci

22. oktobra 1936 so bile v Španiji ustanovljene mednarodne brigade, ki so pomagale republikancem v boju proti Francovim četam.

Leta 1936 so se španski armadni generali uprli novoizvoljeni republikanski vladi. Pod vodstvom generala Francisca Franca se je začela krvava triletna državljanska vojna. Francovi nacionalisti – falangisti, so dobivali pomoč od Italije in Nemčije, republikanskim silam pa so pomagale Sovjetska zveza in mednarodne brigade prokomunističnih prostovoljcev. Nemška letala so kot pomoč falangistom aprila 1937 popolnoma uničila baskovsko mesto Guernico. V vojaškem pogledu je to napovedalo bombardiranje mest v kasnejši drugi svetovni vojni, v umetniškem pogledu pa je pokol spodbudil slikarja Pabla Picassa k stvaritvi svetovno znane umetnine Guernica.

Zanimiv položaj v španski državljanski vojni imajo še sedaj slovenski španski borci. Slovenski davkoplačevalci namreč še vedno plačujemo njihove pokojnine za čas, ko so se borili za oblast v tuji državi. Vzrok je v tem, ker je šlo predvsem za pripadnike komunizma …

Vir: Peter Colnar, Slovenska kronika tisočletja

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več