Naslednjo nedeljo petindvajseti Volkswagen ljubljanski maraton

maraton

Slovenska prestolnica bo naslednjo nedeljo, 24. oktobra, gostila jubilejni, petindvajseti Volkswagen ljubljanski maraton. Lani ga zaradi pandemije niso mogli pripraviti, tudi letos bo nekoliko drugačen, kot je bilo to še pred dvema letoma. Osrednji teki bodo le v nedeljo, ob 9.00 bo na 10 km, ob 9.15 pa na 21 in 42 km, slednji bo štel tudi za DP.

Tekov v dnevih pred osrednjim nedeljskim maratonom na ljubljanskih ulicah letos ne bo. Za vrtce in šole so organizatorji predlagali, da sestavijo ekipe znotraj razreda ali skupine po 10 otrok, v srednjih šolah po 14 dijakov. V obdobju od 1. do 24. oktobra lahko vsak član ekipe odteče svoj delež razdalje maratonskega izziva.

Časi članov ekipe na predpisani razdalji se izmerijo, seštejejo in vnesejo v aplikacijo športni izziv in bodo objavljeni v okviru dosežkov maratona. V istem obdobju, kot za šolarje, poteka tudi virtualni maraton, v katerem lahko udeleženci sami izberejo traso v svoji okolici.

Pripravili bodo tudi sejem Tečem, ki bo v letošnjem letu potekal na prostem, na Trgu republike od petka, 22. do nedelje, 24. oktobra. Namenjen bo tekačem in njihovim družinam, športnikom, navijačem ter radovednim mimoidočim, vstop za obiskovalce pa bo prost.

Lanski Ljubljanski maraton je bil 16. oktobra 2020 dokončno odpovedan zaradi epidemioloških razmer, povezanih z novim koronavirusom. “Žal je drugi val in vse večje naraščanje okuženih z virusom sovpadlo z našim standardnim terminom maratona in nam onemogočilo varno izvedbo prireditve,” je tedaj sporočil direktor Ljubljanskega maratona Gojko Zalokar.

Dober mesec dni prej, 11. septembra je še kazalo, da maraton v novi, okoliščinam prilagojeni različici bo. Načrtovali so ga v nedeljo, 25. oktobra, a v okrnjeni obliki, manj množično, brez šolskih in rekreativnih ter drugih prireditev.

Nastopilo bi zgolj 450 tekačev ter 50 organizatorjev v vsaki od treh kategorij, in sicer na 10, 21 in 42 km, za takšno prireditev so takrat dobili zeleno luč Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Zadnji maraton, ki so ga pripravili v Ljubljani, je bil 27. oktobra 2019, ko je Kenijka Bornes Chepkirui Kitur dosegla nov rekord na 42 km; s časom 2:21:26 je izboljšala dosežek zmagovalke iz leta 2018 in rojakinje Visiline Jepkesho (2:22:58).

Rekorda sta bila na tekmi, na kateri je bilo v dveh dneh 19.612 udeležencev, dosežena tudi na 10 km. Jan Kokalj zmagal na 10 km (30:52) in slavil tretje leto zapored na tej razdalji. Med atletinjami je prav tako z rekordnim časom na 19 km prvo mesto osvojila Klara Lukan (33:23).

Etiopijec Kelkile Gezahegn Woldaregay je pred dvema letoma zmagal na 42 km med atleti in je tekel drugi najboljši čas te proge doslej (2:07:29). Hitrejši od njega je bil leta 2018 le Etiopijec Sisay Lemma Kasaye (2:04:58). Ta je vpisal maraton v Ljubljani na tedaj sedmo mesto po zmagovalnih časih mest po svetu. Lemma je letos zmagal na prestižnem maratonu v Londonu (2:04:01).

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več