V čebelarstvu letos za nadomestilo škode okoli 1,3 milijona evrov

čebelarstvo

Za nadomestilo škode, ki so jo čebelarji letos utrpeli zaradi pozebe, bo država namenila 1,28 milijona evrov proračunskih sredstev, je na današnji seji sklenila vlada. Ob tem so povzeli sporočilo Čebelarske zveze Slovenije, da je bila letošnja sezona najslabša, odkar spremljajo in merijo donose v državi.

Danes sprejeti odlok je po pojasnilih vladnega urada za komuniciranje podlaga za izvedbo finančne pomoči čebelarjem, ki se soočajo z izpadom čebeljih pridelkov ter posledično izgubo dohodka.

Škoda v čebelarstvu je letos nastala zaradi pozebe, po podatkih Čebelarske zveze Slovenije pa je dodatne težave povzročalo tudi nestanovitno vreme v maju in prvi polovici junija. Zaradi teh dejavnosti je bilo posledično zmanjšano medenje medovitih rastlin.

Do pomoči so upravičeni čebelarji, ki so vpisani v Centralni register čebelnjakov. Predmet pomoči je dodelitev nepovratnih sredstev v obliki podpore na čebeljo družino. Za posamezne upravičence je predvideno izplačilo od 6,5 evra do 13 evrov.

Ekološki čebelarji, ki imajo pridobljen certifikat o ekološki pridelavi medu, so upravičeni do višjega deleža podpore. V skladu s standardi ekološkega čebelarjenja je namreč oskrba čebel v primerjavi s klasičnim čebelarjenjem trikrat dražja.

Odlok se, kot so v sporočilu za javnost pojasnili na vladi, izvaja v skladu z uredbo evropske komisije ter na podlagi pogodbe o delovanju EU pri pomoči de minimis v kmetijskem sektorju. Dokument predvideva pošiljanje vlog s priporočeno pošiljko ali elektronsko. Razlog za to je kratek rok za obdelavo vlog s strani Agencije RS za kmetijske trge in razvoj podeželja ter za izplačilo sredstev upravičencem, ki mora biti izvedeno še letos.

V primeru pošiljanja vlog z navadno pošto Agencija RS za kmetijske trge in razvoj podeželja ne bo mogla z gotovostjo zagotavljati, da bodo vse vloge obravnavane in izplačane v skladu z veljavnimi roki za zadnje možno izplačilo v letošnjem letu, opozarjajo.

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več