Stanje v Uniji – ali ima Evropska unija prave prioritete

Zapis evropske poslanke Romane Tomc o pravih prioritetah EU.

Precej vode je preteklo, odkar sem se Vam nazadnje oglasila v časniku in na portalu. Naše delo se je vrnilo v stare tirnice, poslanci se redno vračamo v Bruselj, plenarna zasedanja ponovno potekajo v Strasbourgu.

Na prvem plenarnem zasedanju po poletnem premoru nas je z govorom o stanju v Uniji v Evropskem parlamentu tradicionalno nagovorila predsednica Evropske komisije, Ursula von der Leyen. Politika in širša javnost pričakuje oceno trenutnega stanja v EU in predstavitev načrtov za delovanje Komisije v prihodnjem letu.

Predsednica von der Leyenova je bila letos v svojem nagovoru zelo realna, kar spoštujem. Tako v oceni stanja, kot v napovedih za prihodnost. Veliko pozornosti bo Komisija pričakovano namenila obnovi evropskih gospodarstev po pandemiji, boju proti socialnim razlikam ter večji odpornosti Evropske unije na zdravstvene in druge krize. Seveda ob tem Komisija ni pozabila svoje zaveze v zvezi z varovanjem okolja in digitalizacijo.

Predsednica bi lahko nekoliko več pozornosti namenila še enemu, zelo perečemu vprašanju – demografiji. Kaj nam pomaga čisto okolje in digitalizirani procesi, če smo Evropejci vedno starejši in nas je vedno manj?

Aktualna zdravstvena kriza je še dodatno osvetlila problematiko hitro starajočega prebivalstva, neprilagojenost nacionalnih socialnih in zdravstvenih sistemov, primanjkljaja primerne oskrbe, socialne izključenosti in revščine med starejšimi. 

S to problematiko se soočajo vse države članice, vsaka po svoje. Gre namreč za področje, ki je v pristojnosti držav članic. A vendar lahko Komisija naredi veliko – usmerja, svetuje, pomaga pri izmenjavi dobrih praks in seveda – finančno podpira predlagane reforme. 

Demografija je tema, ki ne sme biti potisnjena ob rob. Evropa se mora prilagoditi hitrim spremembam, da se ne bomo čez 10 let spraševali, kaj smo naredili narobe. Enako v Sloveniji. Aktualna vlade se te problematike dobro zaveda. To je v preteklosti že dokazala.

Lepo vas pozdravljam,

Romana Tomc

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več