Na današnji dan: Uporni Dolenjci

Malo je znano, da Slovenci niso sprejemali francoske okupacije vedno z navdušenjem. 13. oktobra 1809 je ljubljanski škof Anton Kavčič poslal duhovnikom posebno poslanico, v kateri jim je naročil, naj pomirjevalno vplivajo na uporne kmete na Dolenjskem. Francozi, ki so se dobro zavedali škofovega vpliva v javnosti, so ga že v času okupacije nagovorili, da je deloval pomirjevalno med razburjenim prebivalstvom.

Razpisovanje novih davkov, izterjevanje dajatev z eksekucijami, vojaško nasilje, prisilna posojila in druge oblike nasilja pa tudi avstrijsko ščuvanje proti Francozom so pri ljudeh povzročili nezadovoljstvo, upore in nasilne akcije proti tujim oblastem, zlasti proti manjšim skupinam Napoleonovih vojakov.

Največji obseg je upor dosegel v Novem mestu in okolici, kjer so Francozi oktobra 1809 razglasili obsedno stanje. Duhovščina je morala ljudstvo miriti s prižnic.

Velik odmev je imela tudi škofova intervencija pri vojaških oblasteh na Kranjskem in Koroškem, zaradi katere so bili pomiloščeni vsi, ki so upoštevali francoske disciplinske ukrepe. Po sklenitvi schonbrunnskega miru in ustanovitvi Ilirskih provinc so se razmere ustalile. Francozi so postopoma začeli uveljavljati redne oblike uprave in državne organizacije, nemiri pa so se polegli.

Vir: Peter Colnar, Slovenska kronika tisočletja

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več