BIA Separations je najboljše srednje veliko podjetje v državi (TOP 101)

BIA Separations je najboljše podjetje v državi med srednje velikimi družbami. Ta uspeh je izjemen, posebej, ker je zaradi državne agencije Spirit še vedno v – prisilni poravnavi.

Revija Finance Manger je objavila z lestvico “TOP 101, najboljša slovenska srednje velika podjetja”. Na lestvico se uvrstijo podjetja, ki s svojim poslovanjem veljajo za motor slovenskega gospodarstva.

Na prvem mestu je lestvice je ajdovsko podjetje BIA Separtions, biotehnološko podjetje, ki razvija pametne filtre za čiščenje zdravilnih učinkovin.

Podjetje je ustanovil znanstvenik in podjetnik dr. Aleš Štrancar. Nedavno je dal odmeven intervju za Domovino: KLIK.

Lani novembra so avstrijski lastniki podjetje prodali nemški multinacionalki Sartorius – dobavitelju farmacevtskih in laboratorijskih izdelkov. Podejtje BIA Separations je tako postalo del hčerinske družbe Sartorius Stedim Biotech.

Navkljub burnim dogajanjem v zadnjem obdobju, ki so povezani s politiko, o čemer smo veliko pisali tudi v Viapvski, pa ajdovsko podjetje posluje odlično in si je zato prislužilo prvo mesto na lestvici TOP101.

V lanskem letu so prihodke od prodaje povečali za 84 odstotkov, na 22, 4 milijona evrov, čisti dobiček pa popeterili, saj znaša 10, 6 milijona evrov. Družba, ki je imela še leta 2017 negativni kapital, se je tako ob letošnjem polletju ponašala s kar 21 milijonov evrov kapitala. Tako izhaja iz poročila za drugo četrtletje, ki ga kot družba v prisilni poravnavi mora razkrivati. Iz poročila je še razvidno, da so v polletju ustvarili 13, 6 milijona evrov prihodkov od prodaje in pet milijonov evrov čistega dobička. Po zadnjih rezultatih je bilo podjetje prodano po približno 35kratniku ustvarjenega dobička. To je sicer veliko, a za rastoče podjetje v perspektivni panogi ne tako nepredstavljivo, kot se je zdelo po izkazih prejšnjih let. Tako so priznanje utemeljili v časniku Finance.

Družba sicer veliko vlaga. Konec maja so v Ajdovščini odprli nove proizvodne prostore in laboratorije v vrednosti več kot deset milijonov evrov, s katerimi za petkrat povečujejo svoje proizvodne zmogljivosti.

BIA Separations tako upravičuje, kot pišejo Finance, “astronomsko prevzemno ceno” s strani nemškega podjetja Sartorius. Cena sicer še ni dokončna, saj pogodba določa, da bo ob dobrem poslovanju cena presegla vrtoglavih 360 milijonov evrov.

V novi izdaji revije Domovina pišejo, da je za težave podjetja in vsaj 15 milijonov izgubljenega denarja, ki jih je država izgubila zaradi nespametne prodaje svojega deleža, kriv minister Zdravko Počivalšek.

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več