Kustečeva ravnateljem vrtcev: V pristojnem ministrstvu imate vedno zaveznika

Simona Kustec

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec je ob sklepu prvega dne strokovnega srečanja ravnateljic in ravnateljev vrtcev v Portorožu poudarila, da imajo ravnatelji v pristojnem ministrstvu vedno zaveznika, tako v strokovno-vsebinskem delu, kjer ministrstvo sodeluje z zavodom za šolstvo, kot v upravljavskem delu.

Če so vrtci na nek način v primežu med občinami in ministrstvom, med voljo županov in države, “delamo na ravni vlade, na nacionalni ravni vse za to, da boste čim manj krat slišali, da ni denarja za vrtce, da ni denarja za varstvo itn.”, je poudarila Kustečeva.

Kot je spomnila, bo vlada z rebalansom državnega proračuna še bistveno povišali povprečnino občinam “in verjamem, da tu ne bi smelo biti več toliko tovrstnih argumentov”.

Prav tako je ministrstvo v zadnjih mesecih po desetih letih spet bistveno odprlo možnosti za sofinanciranje prenove in gradnje novih prostorov vrtcev. “Z veseljem ugotavljam, da se ti projekti izjemno dobro že realizirajo in da je bil to samo dokaz več, kako krvavo je to potrebno,” je dejala.

So pa zato po njenih besedah na mizi sistemski izzivi, za katere sicer verjame, da jih bodo v mirnem in konstruktivnem sodelovanju uspeli razumeti in razrešiti, kot je na primer financiranje in ustanavljanja zasebnih vrtcev.

Kustečeva se je dotaknila tudi izzivov, vezanih na preprečevanje širjenja novega koronavirusa in ohranitev nadaljnjega delovanja vrtcev, pri čemer je opozorila na nizko stopnjo precepljenosti med zaposlenimi v primerjavi z ostalimi deli vertikale vzgoje in izobraževanja.

Strokovno srečanje ravnateljic in ravnateljev vrtcev v organizaciji Zavoda RS za šolstvo in ministrstva se bo zaključilo v torek. Med temami letošnjega srečanja so med drugim vodenje po pandemiji covida-19, pregled novih sistemskih rešitev za podporo predšolske vzgoje otrok iz ranljivih skupin, prenova kurikula za vrtce ter prihodnost profesionalnega razvoja ravnateljev.

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več