Na današnji dan: Slovenska privatizacija

V slovenskem Uradnem listu je bil 11. oktobra 1991 objavljen novi stanovanjski zakon, ki se ga je prijel naziv Jazbinškov zakon. Z njim so imetniki stanovanjske pravice dobili možnost po ugodni ceni odkupiti stanovanja od podjetij ali občin.

Preobrazbo gospodarstva iz socialističnega v planskega in privatizacijo je zastavil podpredsednik vlade dr. Jože Mencinger. Prehod iz enega v drug gospodarski sistem naj bi po njegovem vodili premožnejši, to je dotedanji vodilni v podjetjih. Junija 1990 je predlagal skupščini prvi predlog privatizacijskega modela. Z njim se niso strinjali številni v Demosu, ker bi gospodarstvo ostalo v rokah nekdanjih, tj. komunističnih direktorjev oziroma menedžerjev.

Predsednik vlade Peterle je zato iskal drug način privatizacije. Razlike med Mencingerjem in številnimi v vodstvu Demosa so se še poglobile, ko je vlada kot gospodarskega svetovalca najela ameriškega ekonomista, profesorja na Harvardu Jeffreya Sachsa. Ko se je vlada odločila za Sachsov model, je Mencinger odstopil.

Vir: Peter Colnar, Slovenska kronika tisočletja

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več